Nőtt a multirezisztens kórokozók miatti fertőzések száma

A legnagyobb kihívást és veszélyt az antibiotikummal szemben ellenálló baktériumok okozzák.

MTI
2016. 11. 16. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szentes Tamás a testület előtt ismertette a különböző kórházi fertőzési adatokat. Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben vezették be a tájékoztatási kötelezettséget, eszerint az egyes kórházak adatait előbb megyei, majd országos szinten összesítik.

A tiszti főorvos javulónak mondta a magyarországi helyzetet. Közölte, háromféle kórházi fertőzést vizsgálnak, ezek közül egyben romlott a helyzet: az úgynevezett multirezisztens, tehát az antibiotikumoknak vagy más gyógyszereknek ellenálló kórokozók által okozott fertőzések száma növekedett. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a növekedés világtendencia, és Magyarországon lassabb a növekedés.

Ezzel összefüggésben arról beszélt, hogy a jövőben a legnagyobb kihívást és veszélyt éppen az antibiotikummal szemben ellenálló baktériumok okozzák. Szavai szerint ebben segíthet a helyes antibiotikum-használat, amelyet igyekeznek meghonosítani a magyarországi egészségügyi ellátásban. Azt mondta, problémát jelent, hogy sokszor nem célzott antibiotikumot, hanem szélesebb spektrumút használnak.

Közölte, a másik két fertőzéstípusban a véráramfertőzéseknél (szepszis) és a clostridium difficilében – amely az antibiotikum-használattal összefüggő hasmenések leggyakoribb kórokozója – jelentős javulást tudtak elérni, utóbbi esetében 15 százalékot meghaladja a csökkenés.

Arról is beszélt, hogy a kórházi kézhigiénés rendszer fejlesztésére komoly erőfeszítéseket tesznek, ezek között említette, hogy csak idén hat módszertani levelet adtak ki.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kórházi fertőzésekkel könnyű az embereket riogatni, illetve a témát politikai célokra felhasználni, de szeretné, ha inkább a veszélyekre való reagálásra kerülne a hangsúly.

Az államtitkár is a túlzott antibiotikum-használat veszélyére figyelmeztetett, utalva arra, hogy minél több antibiotikumot használnak, annál több ellenálló törzs alakul ki.

Képviselői kérdésekre válaszolva egyebek mellett azt mondta, a fertőzési adatok intézményi szintű bontására egyelőre nem érett meg a helyzet, de egyetértett abban, hogy erre később át kell majd térni. Az államtitkár azt hangoztatta, hogy Magyarország európai viszonylatban is büszke lehet a kórházi fertőzéseket megfigyelő, tájékoztató rendszerére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.