Orbán: Trumppal jobb lesz a világ

A kormány nem fut neki még egyszer az alkotmánymódosításnak – derült ki a miniszterelnök szavaiból.

MNO
2016. 11. 11. 7:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mai életünk legfontosabb kérdése a népvándorlás, ez a politika legfontosabb kérdése is” – mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

A miniszterelnök szerint ezt a kérdést ki kell venni a pártgondolkodás logikájából, más hozzáállást igényel, mint a szokásos „pártlökdösődési” politika. Az ellenzéki pártok nem tudtak felnőni a feladathoz, mert úgy gondolkodnak, hogy az jó nekik, ami rossz a kormánynak, a Fidesz ellenben az ország érdekét nézi – közölte a miniszterelnök, aki szerint a Jobbik radikálisokból zsúrpubik gyülekezetévé vált, Brüsszel érdekeit képviseli a magyar politikában, ahogy ez egész hazai ellenzék is.

„A hadszíntér Brüsszelben van, amit lehetett itthon, elvégeztünk” – utalta rá Orbán, hogy nem futnak neki még egyszer az alkotmánymódosításnak. A jelenlegi alkotmány szövege az alap a brüsszeli harcokhoz a miniszterelnök szerint.

Törökországgal kapcsolatban megjegyezte, az ő ügyét is nemzeti szemüvegen keresztül kell nézni, és nem tartja helyesnek, ha nem a kölcsönös tiszteletből indulnak ki; a törökök belügye a török emberek ügye.

„Egy szempontunk van: Törökország maradjon nyugodt ország. Ez a magyar érdek, szerintem ez az európai érdek is” – mondta. Ha nem marad érvényben a török–uniós egyezmény, akkor is meg kell tudni védeni az országot, de azért bízik a megállapodás sikerében.

Az uniós alapszerződésből az vezethető le, hogy minden állam a saját szuverenitását érintő ügyeiben maga döntsön, ebből a szempontból „erős jogi lábakon állunk” – utalt a kötelező betelepítésre és az EU bíróságán zajló kvótaperre a miniszterelnök.

Donald Trump amerikai elnökké választásával kapcsolatban elmondta: a mindenkori magyar elnök dolga az, hogy jól navigálja hajóját a nemzetközi vizeken. „Új korszak jön, átléptünk a küszöbön a brexittel és Trumppal” – tette hozzá.

Az elnökválasztás apropóján az ideológiai gondolkodást is kárhoztatta Orbán, ez szerinte gúzsba ejtette a nyugati szellemi életet, de most a valóság győzött.

A kampány és a kormányzás más dolog, és Magyarország látja, mi történik az Egyesült Államokban. A kép folyamatosan tisztulni fog, „jobb hely lesz a világ az új amerikai elnökkel” – állapította meg.

Orbán 180 fokos fordulatra számít az amerikai külpolitikában, az előző amerikai demokrata vezetés szerinte liberális művilágban élt, amelyet ránk is akart kényszeríteni. A gazdasági és a katonai együttműködés eddig is jó volt, most a politikai is az lehet az USA-val – tette hozzá.

Az orosz–nyugati kapcsolatokról megjegyezte: Magyarország érdeke, hogy a viszony javuljon.

„Nekünk is tenni kell az európai biztonságért, a katonapolitika fontosabb helyet foglal majd el az európai gondolkodásban” – utalt a miniszterelnök a Trump által felvetett új amerikai érdekekre a katonai költségvetéseket tekintve.

„A britek távozása az Európai Unióból nekünk veszteség” – szögezte le londoni útjával kapcsolatban. A Theresa May brit kormányfővel való megbeszélés során állítása szerint a magyar munkavállalók érdekeiért is kiállt Orbán, és kollégájával megállapodtak, hogy a kinti magyarok helyzete nem romolhat, ha a Magyarországon dolgozó britek helyzete sem romlik.

Orbán szerint tényként kezelhető, hogy a már ott lévő magyar dolgozók helyzete nem változhat, a vita arról lesz, hogy ezután ki mehet majd ki oda dolgozni. A kint dolgozókról a legnagyobb elismeréssel beszélt a kormányfő, aki úgy véli, elismerésre méltó dolog, hogyha valaki egy idegen országban akar boldogulni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.