Ötezer ember életét mentheti meg a vizsgálat

Térítésmentes mellkasi ct-vizsgálatot végez egy diagnosztikai cég.

MTI
2016. 11. 16. 12:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társaság az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, a több tízmillió forint összköltségű vizsgálatokkal a cég az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet Hunchest programjához kapcsolódik.

Az intézet 2013-ban indította el a tüdőrákszűrést célzó kutatási programját. Ennek során kiemelten veszélyeztetett páciensek bevonásával vizsgálják az alacsony dózisú mellkasi ct (ldct) hatékonyságát tüdőrákszűrésre. A program célja, hogy a tüdőrákot a lehető legkorábbi stádiumban mutassák ki olyanoknál, akik esetében a betegség kialakulásának magas a kockázata.

A szűréseket négy vizsgálati csoportban végzik, a programba azok jelentkezhetnek, akik megfelelnek a feltételeknek: 50–79 évesek, és anamnézisükben nincs tumoros betegség.

A vizsgálatok térítésmentesek, ezeket a cég két fővárosi központjában, illetve Debrecenben és Szegeden végzi majd el, a Korányi intézet mellett. A legtöbb jelentkezőt az érintett központok közeléből várják, ám a vizsgálatba az ország bármelyik pontjáról be lehet kapcsolódni – jelezték.

A tájékoztatás szerint a vizsgálat mellett a dohányzó betegeket a leszokási programok egyikébe is igyekeznek majd bevonni, hogy a tüdőrák kialakulását elősegítő káros szenvedélytől mihamarabb szabadulhassanak.

A közleményben idézték Kovács Gábort, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosát, aki kiemelte, a tüdőrák az egyik legsúlyosabb népegészségügyi kihívást jelenti Magyarországon, az aggasztó statisztikák elsősorban a szűrővizsgálatok rendszeresítésével javíthatók. Az intézet egyik hosszú távú célja, hogy a Hunchest program bekerülhessen a népegészségügyi szűrőprogramok közé, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár égisze alatt a lehető legtöbb veszélyeztetett ember szűrését elvégezhessék – mondta a főigazgató.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.