Paks II.: pont kerülhet az eljárás végére

Lezárulhat az új paksi blokkok telephely-engedélyezési eljárása jövő tavasszal.

MTI
2016. 11. 08. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aszódi Attila, a Portfolio Energy Investment Forum 2016 konferencián kedden Budapesten elmondta: a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítéséhez mintegy hatezer engedély szükséges, ezek közül két nagy engedélyezési csomag van napirenden.

Felidézte, a környezeti hatástanulmányt 2014 decemberében nyújtották be, a Baranya megyei kormányhivatal idén szeptemberben adta ki az első fokú környezetvédelmi engedélyt, amit két zöld szervezet megtámadott.

A telephely-engedélyezéshez kapcsolódva ismét lesz közmeghallgatás Magyarországon, ehhez a környezetvédelmi hatástanulmánnyal szemben nincs szükség nemzetközi konzultációra. Ezután fognak intenzíven dolgozni a létesítésiengedély-kérelmen – ismertette a kormánybiztos.

A telephely-engedélyezésről szólva Aszódi Attila elmondta: az engedélyezési eljárásban meg kell állapítani a telephely jellemzőit, amelyeket az erőmű tervezése során figyelembe kell majd venniük a szakembereknek, illetve ebben az eljárásban kell bizonyítani, hogy a telephely alkalmas a létesítmény befogadására. A telephely-engedélyezés során két fő csoportba tartoznak a vizsgálandó kérdések, értékelni kell egyrészt az emberi tevékenységhez kapcsolódó, másrészt a természeti eredetű minden lehetséges veszélyforrást – fejtette ki.

A kormánybiztos elmondta: az erőmű megépítésével az atomenergia szerepe tartósan megmaradhat a hazai villamosenergia-termelésben. A paksi blokkok hosszú távon, az évszázad végéig biztosítani tudják a villamos energia egyharmadát olcsón, biztonságosan és szén-dioxid-kibocsátás nélkül – hangsúlyozta.

Kádár Andrea, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős helyettes államtitkára előadásában egyebek mellett kiemelte: a nemzeti energiastratégia három alapvető célt határozott meg, a hazai energiaellátás biztonságának, hosszú távú fenntarthatóságának és versenyképességének biztosítását. Kifejtette: az energiahatékonyság és az energiatakarékosság olyan eszköz, amely egyszerre szolgálja mind a három célt.

Magyarország önként vállalta és kiemelten kezeli, hogy 2020-ra elérje a megújuló energiaforrások 14,65 százalékos részarányát. Az eszköztár része az atomenergia hosszú távú, békés célú alkalmazása is – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Kádár Andrea a hazai energiapolitika szempontjából meghatározónak nevezte a regionális együttműködéseket, valamint az állami szerepvállalást is, egyrészt az állam szabályozói szerepének, másrészt tulajdonosi szerepvállalásának erősítését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.