Pharaon: mesébe illő kormányzati magyarázat

Akár gazdasági vagy politikai megfontolásból is kaphatott vízumot a szaúdi milliárdos.

MNO
2016. 11. 24. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mesébe illőnek tartja azokat az ellentmondó kormányzati magyarázatokat Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, miszerint azért ne tudták volna azonosítani Ghaith Pharaont a magyar hatóságok, mert nem állt rendelkezésre ujjlenyomat. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes tanára a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elmondta, a hatóságoknak tisztában kellett lenni azzal, hogy a szaúdi milliárdos nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Mint fogalmazott: „Ebben nagy valószínűséggel vastagon benne van a politika. És a nemzetbiztonsági szolgálatok jelzéseit nem vették figyelembe vagy leállították. Az ellenőrzés kötelező. Tehát, ha megkéri az illető a schengeni vízumot, végig kell menni azokon a láncokon, ami a protokollban elő van írva. Plusz meg kell kérdezni a többi országot. Egy meghatározott időn belül ha megadják a választ, hogy baj van, akkor jelzik, hogy nem kaphat vízumot. Vagy ha nem adnak semmit, akkor azt jelenti, hogy az az ország, ahol az illető beadta a vízumkérelmét, megadja neki a schengeni beutazási vízumot. Na, itt jöhet az az ügy, hogy vajon milyen gazdasági cél van. És ha van egy-egy olyan gazdasági cél például, amiről úgy dönt a kormány vagy annak egyes tagjai, hogy az számukra fontos, akkor az illetővel elkezdenek, idézőjelben mondtam, bizniszelni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.