Plusz 70 milliárdot kap az egészségügy

A pénz nagy része a kórházi adósság kifizetésére megy majd el.

Kuslits Szonja
2016. 11. 17. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét lesz kórházi adósságkonszolidáció, és még idén plusz 70 milliárd forintot kap az egészségügy – jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériumában csütörtökön.

Kiderült: 60 milliárd jut a kórházaknak, ebből 45 milliárd forintot a harminc napon túli beszállítói tartozások rendezésére fordíthatják az intézmények, 15 milliárd forintra pedig pályázni tudnak majd a kórházak. Utóbbi – hatékonyságot növelő alap – célja az eredményesebb működés. A  pályázatokat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ rangsorolja majd, a végső döntést a miniszter hozza majd meg. A kórházak ezt követően az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötnek majd szerződést – közölte Ónodi-Szűcs Zoltán. A 45 milliárd forintot várhatóan november 30-ig utalják majd el.

A sajtótájékoztatón az államtitkár arra is kitért: a fennmaradó 10 milliárd forint a gyógyító-megelőző kasszába megy, de ezzel kapcsolatban egyelőre nem tudni, hogy egészen pontosan mire fordítják. Annyi azonban biztos, hogy mind a 70 milliárd forintot az idén használják fel.

Ónodi-Szűcs beszélt arról is, hogy az idén 151 milliárd forinttal kapott többet az egészségügy, mint amennyi a tervben eredetileg szerepelt. Ez pedig a GDP fél százalékát jelenti. Az államtitkár a sajtótájékoztató után a konszolidációról a kórházigazgatókkal is tárgyal.

Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár annyit tett hozzá az elhangzottakhoz: a 15 milliárd forintos pályázat útján elnyerhető pénz tulajdonképpen befektetési célú összeg, melynek segítségével megvalósítható a racionalizálás a kórházak működésében. Az összeget várhatóan decemberben kapják majd meg az intézmények. A 45 milliárd forintos adósságkonszolidációval kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ennek segítségével eltűnik a kórházak 30 napon túli lejárt szállítói tartozása.

Ahogy arról néhány hete a Magyar Nemzet beszámolt: a harmadik negyedév végén 58 milliárd forint volt a kórházak lejárt tartozása. A legtöbbet, 5,2 milliárd forintot a Honvédkórház halmozta fel, a Péterfy Sándor Utcai Kórháznak 3,4 milliárdos adóssága van, és a Békés Megyei Központi Kórház adóssága is közel hárommilliárd. Szakértők szerint 150 milliárd forinttal többet kellene az államnak költenie minden évben az egészségügyre ahhoz, hogy a kórházak eladósodása megálljon. Erről Gilly Gyula egészségügyi szakértő beszélt egy kerekasztal-beszélgetésen. Mint mondta, tíz éven át volt egy beszállítócég igazgatója, és ez idő alatt szinte „üzemszerűen” írta alá a kórházigazgatóknak azokat a megállapodásokat, amelyek átütemezik a felgyűlt adósságok kifizetését. Gyakran két-három évvel korábban lejárt tartozásokat kellett újra meg újra átütemezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.