Simicskó: Nem volt probléma az október 23-i beléptetéssel

Simicskó István honvédelmi miniszter szerint jogszerű volt a biztonsági szolgálatok részvétele az ünnepségen.

Szabó Dániel
2016. 11. 12. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról korábban írtunk, Kész Zoltán független képviselőt sem engedték be október 23-án a Kossuth téri állami ’56-os megemlékezésre. A helyszínen a Valton Security biztonsági őrei arról tájékoztatták, hogy senki sem mehet be az ünnepségre, ezután Kész hiába próbált képviselői igazolványával bejutni, azt mondták neki, ne is erőlködjön. Ekkor küldte el kérdéseit a belügy- és az igazságügyi minisztereknek, akiktől arra várt választ, hogy a lezárás jogszerű volt-e.

„Megfelelt-e a törvényeknek, hogy a térre a személyazonosságát igazoló országgyűlési képviselőt sem engedtek be, vagy a kritikus hangoktól tartó hatalom túlkapásának lehettünk tanúi? Jogszerű-e, hogy egy őrző-védő vállalkozás korlátozza az állampolgárok – szűkebb értelemben véve –, az országgyűlési képviselők mozgását?” – szólt a kérdés, amelyre végül nem Pintér Sándor vagy Trócsányi László válaszoltak, hanem Simicskó István honvédelmi miniszter, mivel az ő tárcája az illetékes a rendezvény ügyében.

A 2016. október 23-i nemzeti ünnep rendezvényeinek biztosításával kapcsolatos feladatok végrehajtása során a honvédelmi tárca részéről jogszabálysértés nem történt

– állítja Simicskó, aki szerint a biztonsági cégek azért vettek részt az esemény biztosításában, hogy azt méltóságteljesen bonyolíthassák le.

A tárcavezető szerint a rendezvényen az állampolgárok szabad mozgása nem került jogellenesen korlátozásra. Azt is írta, hogy ilyen tartalmú bejelentés a rendezvény biztosításában és koordinálásában részt vevő szakmai szervezetek részére nem érkezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.