Sterilbox: gyermekek élete a tét

Életmentő eszközökre fordítható támogatást kapott a gyermekonkológiai hálózat. Bemutatták a sterilboxot.

Kuslits Szonja
2016. 11. 24. 16:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmincmillió forintos, technikai újításokra, életmentő eszközökre fordítható támogatást adott át tegnap az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat számára. Az eseményen a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs osztályán bemutatták azt az úgynevezettet sterilboxot, ahol a transzplantált gyerekek akár több hónapot is eltöltenek.

A többszörös zsilipeléssel nyíló, különleges légtechnikai rendszerrel ellátott, csökkentett csíratartalmú kórterem a leukémiás gyermekek kezelése során nélkülözhetetlen, mert ennek hiányában az immunológiai szempontból teljesen védtelenné váló szervezet átmenetileg nem tud védekezni a kórokozók ellen, és életveszélyes baktérium- és vírusfertőzések alakulhatnak ki. A sterilboxos lét – ahol a kemoterápián átesett gyermekek hetekig élnek teljesen izolált, steril körülmények között – kívülállóknak elképzelhetetlen. A családtagok csak az üvegajtón keresztül tarthatják gyermekükkel a kapcsolatot, bemenni, közvetlenül beszélni vele vagy megérinteni nem lehet.

Az eseményen részt vett Kniznerné Körmendi Zsuzsanna gyermekével, Krizner Benjáminnal, akit szintén a kórházban kezeltek. Az asszony maga beszélt a betegség nehézségeiről.

A leukémia kezelése sokat javult az elmúlt években. Míg az 1950-es években a leukémiás gyermekeknek mindössze 10 százaléka élte túl a betegséget, ma már a rákos gyermekek 75-80 százaléka sikeresen gyógyítható, ha adottak a megfelelő körülmények.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.