Sulyok Tamás lehet az Alkotmánybíróság új elnöke

A házelnök javaslata szerint Sulyok Tamás jelenlegi elnökhelyettes irányíthatja tovább az Alkotmánybíróságot.

MNO
2016. 11. 17. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sulyok Tamás alkotmánybírót, az Ab – jelenleg elnöki jogkört gyakorló – elnökhelyettesét javasolja az Alkotmánybíróság (Ab) következő elnökének Kövér László, az Országgyűlés elnöke – tájékoztatta az Országgyűlés Sajtóirodája csütörtökön az MTI-t.

Sulyok Tamást 2014 szeptemberében választotta az Alkotmánybíróság tagjává az Országgyűlés. Következő év áprilisától a testület elnökhelyettese lett, majd idén április 22-étől elnökhelyettesként gyakorolta az elnöki jogköröket.

A házelnök javaslatát megelőzően kiegyezett az LMP-vel a Fidesz az alkotmánybíró-jelöltekről: az ökopárt is támogatja a kormánypártok jelöltjeit az Alkotmánybíróság hiányzó bírói helyeire. A jelöltek: Marosi Ildikó, a Kúria bírája, Horváth Attila jogtörténész, Schanda Balázs alkotmányjogász és Szabó Marcel ombudsmanhelyettes. A Fidesz szakpolitikusa, Gulyás Gergely szerint a vonatkozó eseti bizottság döntése után, akár már kedden szavazhat a parlament a jelöltekről.

 

Életrajz

Sulyok Tamás 1956. március 24-én született. 1980-ban szerzett diplomát a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. 1982-ben jogi szakvizsgát tett. 2004-ben az ELTE ÁJK Jogi Továbbképző Intézetében európai jogi szakjogász képesítést, 2013-ban a Szegedi Tudományegyetemen PhD-fokozatot szerzett.

Pályáját bírósági fogalmazóként kezdte a Csongrád Megyei Bíróságon, 1982-1986 között a kiskunfélegyházi termelőszövetkezet jogtanácsosa. 1986-tól Szegeden jogtanácsos, 1991-1996 között a Sulyok-Japport, 1997 óta a Sulyok és Ádám Ügyvédi Iroda ügyvédje. 1998 és 2002 között a szegedi önkormányzat jogi képviseletét látta el, 2000-től alkotmánybíróvá választásáig Ausztria tiszteletbeli konzulja volt Szegeden. 2005 szeptembere óta a Szegedi Tudományegyetem alkotmányjogi tanszékének óraadó tanára. Kutatási területe az ügyvédség alkotmányos helyzete Magyarországon, az Európai Közösség belső piacára vonatkozó szabályozás és az ügyvédi szolgáltatások összefüggései.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.