Több százan akartak átsurranni a szerb–magyar határon

A hétvégén 375-en próbálták meg átlépni a határt. Nem sok sikerrel.

MNO
2016. 11. 28. 6:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint péntektől vasárnapig 375-en próbálkoztak illegálisan bejutni a magyar–szerb határon. A rendőrök és a katonák 204 főt megakadályoztak az ország területére történő illegális belépésben, 171 főt feltartóztattak és átkísértek az ideiglenes biztonsági határzáron, 1 személy ellen közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás. Az ország belsejében és más külső határszakaszokon három határsértőt fogtak el a hétvégén.

Az MTI emlékeztet arra, hogy július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a határsértőket, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül föltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.

Az elmúlt héten a szerb–magyar határ térségében összesen 201 embert tartóztattak föl és kísértek vissza. (A megelőző héten – november 14-étől 20-áig – ez a szám 271 volt.) Más határszakaszokon és az ország belsejében 25 határsértőt fogtak el a múlt héten – derül ki a rendőrségi összesítésből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.