Török újságírókért és politikusokért tüntettek Budapesten

A Törökországban letartóztatott újságírók és ellenzéki parlamenti képviselők szabadon bocsátásáért, valamint a demokratikus jogokért küzdő betiltott szervezetek újbóli engedélyezéséért tüntettek a Magyarországon tanuló török és kurd egyetemisták.

MTI
2016. 11. 13. 17:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sercan Cinar fő szervező a demonstráción arról beszélt, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök, illetve a török AKP (Igazság és fejlődés Pártja) a kihirdetett szükségállapot alatt számos, a kritikus hangok elnémítását szolgáló rendeletet kiadott, tévécsatornákat, hírügynökségeket és rádiókat záratott be. Legutóbb pedig a terrorizmus elleni háborúra hivatkozva bebörtönözték az egyik utolsó független és ellenzéki törökországi újság, a Cumhüriyet több újságíróját.

Cinar szerint ezzel párhuzamosan a hatalom letartóztatta a hatmilliós támogatottságú, a kisebbségek érdekeit is képviselő Nép Demokratikus Pártjának (HDP) tíz képviselőjét, köztük társvezetőit is. A rendőrség emellett blokád alá vette a párt székházát, ezzel megakadályozva a működését.

A demonstráción Berta Tibor, a Balpárt képviselője azt hangsúlyozta, hogy a török nép veszélyben van, az ellenzék képviselőit bebörtönzi, elnyomja és kínozza a kormány.

A demonstráció mintegy félszáz résztvevője az „Erdogan diktátor” és „Erdogan fasiszta”, illetve a „szabadságot” jelszavakat kiáltozta. Ezenkívül HDP feliratú zászlókat lobogtattak, illetve a Cumhuriyet napilap számait. A magasba tartott transzparenseken az szerepelt, hogy „Szabadságot a bebörtönzött HDP képviselőknek”, Szabadságot a letartóztatott török újságíróknak, az újságírók nem terroristák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.