Túlterjeszkedett a Honvédelmi Minisztérium

Csaknem százzal több embert foglalkoztatnak a szervezet igazgatásában, mint az erre megállapított keretlétszám.

Horváth Csaba László
2016. 11. 29. 3:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány oldalán megjelent statisztikák szerint a tárca igazgatási részlege 616 főt foglalkoztat, ami csaknem 100 fővel több, mint az erre megállapított 523 fős keretlétszám.

Ráadásul az igazgatás az a terület a HM-ben, ahol versenyképes fizetésekért alkalmazzák a munkatársakat. A 2016. harmadik negyedéves személyi juttatásokra vonatkozó összesített adatok alapján összesen több mint 850 millió forint bérköltséget fizettek ki a 616 alkalmazottnak. Közülük 6 állami vezető van, akik átlagosan közel 1 millió forintot keresnek. A maradék 610 munkatárs pedig átlagosan csaknem 460 ezer forintot vihet haza havonta.

Mindez azért érdekes, mert a honvédség – főként a legénységi állomány – legalább ötezer fős létszámhiánnyal küzd. Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke 2015 elején nagyjából ekkora hiányt ismert el a parlament által jóváhagyott 29 700 fős létszámhoz képest. Simicskó István honvédelmi miniszter nemrég azt javasolta, terrorveszélyre hivatkozva 1300 fővel növeljék a honvédség engedélyezett státusainak számát. Ennek oka, hogy a honvédség feladatai idén kiegészültek a terrorveszélyhelyzetben ellátandó feladatokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.