Új tisztséget kaphat az MSZP-ben Tóbiás József

Elnökként az idén júniusban megbukott, ettől függetlenül pártigazgató lehet a szocialista politikus.

Magyar Nemzet
2016. 11. 28. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóbiás József a csúfos 2014-es országgyűlési, majd a még csúfosabb európai parlamenti választások után lett az MSZP elnöke. Az elbukott balliberális összefogás után önálló és határozott baloldali politikát hirdetett, elnökségét azonban számos kritika érte. Még úgy is, hogy vezetése alatt a szocialista párt két fontos időközi országgyűlési választáson is sikert ért el: Veszprémben a szocialisták által is támogatott független Kész Zoltán győzött – lebontva ezzel a kétharmados kormánypárti többséget az Országgyűlésben –, és bár Tapolcán a jobbikos Rig Lajos tudott nyerni, Újpestről a kizárólag MSZP-s színekben induló Horváth Imre került be a T. Házba.

A párt látszólagos sikerei ellenére egyre több lett a Tóbiás József elnöki munkájával szemben megfogalmazott kritika, és az idén nyáron, kétéves mandátuma lejártával három kihívót is kapott. Az MSZP június 25-i kongresszusán végül a második fordulóban alulmaradt Molnár Gyulával szemben, és búcsúzhatott az elnöki széktől.

Vereségét a pártból többen is azzal magyarázták, hogy nagyon sokakat zavart Tóbiás József legszűkebb bizalmi köre, többek között Katona Tamás akkori pártigazgató tevékenysége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.