Urbanizálódott rókák tévednek a kertekbe

Már Egerben is megjelent a róka, teraszokon is feltűnik.

SzE
2016. 11. 20. 9:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját házának teraszán találkozott rókával a Heol.hu olvasója, aki elmondta: még szerda reggel akart kimenni az udvarára, ám a teraszon hagyott papucsa nem volt a helyén. Azon a hajnalon a hó is esett, így történt, hogy a hólepelben észrevette a nyomokat, majd meglátta a papucstolvajt, a rókát is.

Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója a portálnak elmondta, hogy a rókák viszonylag rendszeresen bemerészkednek a vár területére is, de a kotorékuk nem ott van. Gondot eddig még nem okoztak a felbukkanó állatok.

A rókák megjelenésének több oka is van: ezek egyike, hogy augusztus végén, szeptember elején és októberben, amikor a napraforgót, illetve a kukoricát levágják, a rókacsaládok szétesnek. A kölykök elvándorlási távolsága 10 és 120 kilométer között mozog. Közkedvelt lakóhely számukra az, ahol sok rágcsálót találnak, amelyek szintén egyre beljebb húzódnak a településekre.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a rókákat etetni nem szabad. Ha ugyanis nem találnak élelmet, akkor előbb-utóbb maguktól elmennek a belterületről, vagy végső esetben kilövik őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.