Véget ért a mikrocenzus

A kis népszámláláson a lakosság egytizedének életkörülményeit mérték fel. Tavasszal jönnek az eredmények.

MTI
2016. 11. 15. 11:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint az október 1. és november 8. közötti felmérés során több mint 440 ezer lakásban és 500 bentlakásos intézményben 1,5 millió kérdőívet töltöttek ki. A mintába került címek 92 százaléka szolgáltatott adatokat a KSH-nak, a többi esetben azért nem született eredmény, mert a számlálóbiztosok többszöri felkeresés ellenére sem tudták felvenni a kapcsolatot az ott élőkkel, a kijelölt cím pontatlan volt, illetve nyelvi vagy egészségi probléma akadályozta a válaszadást.

A kérdőívet október 1. és 9. között az interneten is ki lehetett tölteni, a kijelölt háztartások 18 százaléka adott választ ebben a formában. A legtöbb online kérdőív Budapestről és Pest megyéből érkezett vissza a hivatalhoz – írták.

Október 10. és november 8. között a háztartásokat számlálóbiztosok keresték fel, akik laptop vagy tablet segítségével rögzítették a válaszokat. Ebben a második szakaszban a nyugati megyékben zajlott a leggyorsabban a felmérés. A legtöbben (97 százalék) az észak-alföldi régióban töltötték ki a kérdőíveket, a legkevesebben (85 százalék) a közép-magyarországi térségben – olvasható a közleményben.

Közölték azt is, hogy az idén először a mikrocenzus kérdőívcsomagja a kötelező lakás- és személyi kérdőívek mellett öt tematikus kiegészítő kérdőívet is tartalmazott. A háztartásoknak a kiegészítő kérdéssorok egyikét – társadalmi rétegződés, foglalkozások presztízse, szubjektív jóllét, egészségproblémából fakadó akadályozottság vagy nemzetközi vándorlás – kellett kitölteniük, a válaszadás ezekre önkéntes volt. Kiegészítő kérdőívből mintegy 304 ezer érkezett vissza a hivatalhoz, a legtöbben a társadalmi rétegződésre vonatkozó kérdőívet töltötték ki.

Hozzátették, a KSH már megkezdte az adatok feldolgozását, az első eredmények várhatóan 2017 májusában lesznek elérhetők.

A mikrocenzust a tízévenként rendezett népszámlálás félidejében tartják, célja, hogy felmérjék az eltelt öt év társadalmi változásait. Ezáltal a KSH adatokhoz jut a népesség nagyságáról és összetételéről életkor, nem, családi állapot, iskolai végzettség, foglalkoztatottság, nemzetiség és számos más demográfiai mutató alapján, továbbá képet kap a lakásállomány főbb adatairól is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.