Zöld park lehet a terézvárosi dzsungelből

A fakivágások ellen tiltakoznak a lakók, az önkormányzat igazi közösségi teret ígér.

2016. 11. 08. 17:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét fűrészhangokra ébredtek az elmúlt napokban a Városliget közelében a Benczúr-kert néven ismert alig kétezer négyzetméteres terézvárosi húszfás „kiserdő” közelében élők. A lakókat azonban ezúttal nem a főváros faültetési akciója ellen a hetekben tiltakozó Ligetvédők felvett „géphangja” zavarta. Az Index és a 444.hu szerint nyolc fát vágtak ki itt felújításra hivatkozva, s az emiatt tiltakozók pillanatok alatt sok tucat aláírást gyűjtöttek össze. „A lakókat a VI. kerületi önkormányzat nem tájékoztatta, a kivágott fáknak alig harmadát pótolják” – írták.

Ezzel szemben Simonffy Márta (Fidesz–KDNP), Terézváros alpolgármestere az MNO-nak elmondta: az önkormányzat helyreállítja a sokáig az emberek elől is elzárt, elhanyagolt, dzsungelszerű területet. „Nem több mint 7, részben értéktelen, részben beteg fát kellett kivágni ahhoz, hogy egy igazi zöld park, közösségi tér alakuljon ki itt, a város legöregebb platánfája körül. Minden növényt pótolunk” – tette hozzá. Egy éve közvélemény-kutatók is megkérdezték a lakókat, közmeghallgatás is volt, s a javaslatokat beépítették a tervekbe, amelyekről tájékoztatást adtak. A kerületi képviselő-testület februárban döntött a bruttó 192 millió forintos beruházásról, amely jövő tavaszra készül el. A tervek szerint lesz itt „páfránydomb”, játszótér, csúszdás várkastély, mászókák, hinták, egy pódium és egy üvegfalas építmény, amelyben foglakoztatót, akadálymentes mosdót és pelenkázót is kialakítanak. A kertfelújításra az önkormányzat a közbeszerzési pályázaton nyertes ÉKISZ Építőipari Kft.-vel kötött szerződést nettó 109 milliós vállalkozói díjjal, de mint az alpolgármestertől megtudtuk, még csak most írják ki a tendereket a tényleges játékokra és a park eszközeire.

A Terézváros.hu hivatalos önkormányzati honlapon fellelhető, nyilvános dokumentumok szerint új növényzetet is telepítenek majd, a lombos fákon kívül alacsony és középmagas cserjéket, évelő növényeket, a már említett páfrányost, virágágyást. A Kert-Vonal Tervező Stúdió elképzelései szerint a parknak lesz egy jellegzetes kapuja, egy játék „templomocska”, s akár még egy állatszobrot is elhelyezhetnek majd. A ma már közterületet még 2006-ban szerezte meg kisajátítással a kerület, azelőtt szakszervezeti tulajdon volt, és az átlagemberek elől elzárták. A Benczúr-kert környezetében nincs autóforgalom, ugyanakkor a tervek alapján kerékpártámaszokat is kialakítanak majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.