A Jobbik ősztől nem állítaná át az órákat

A kormánypárti politikusok még nem foglaltak állást az időzónaváltásról, a Jobbik szerint kihagyható az unió.

Horváth Attila
2016. 12. 08. 16:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába támogatta néhány héttel ezelőtt minden kormánypárti politikus a gazdasági bizottságban az óraátállítás eltörléséről szóló jobbikos javaslatot, a parlamenti vitában nem foglaltak egyértelműen állást a fideszes honatyák.

Kepli Lajos, a javaslatot benyújtó jobbikos országgyűlési képviselő a vita után lapunknak elmondta, a kérdésről leghamarabb a tavaszi ülésszakon döntenek. Reméli, hogy addigra a kormánynak is sikerül egy szakmailag alátámasztott, egységes álláspontot kialakítania. Hozzátette, egyetlen felszólalónál sem érezte úgy, hogy komolyan ellenezné az ötletet, sem az ellenzéki, sem a kormánypárti oldalról. Szerinte a társadalom nyolcvan százaléka úgy véli, nem kell fenntartani az évi kétszeri óraátállítást, hanem inkább egész évben a nyári időszámításban kellene maradnunk.

A képviselő szerint az uniós előírások lehetővé teszik, hogy egy állam saját maga határozzon a kérdésben. Kepli Lajos szerint az sem probléma, ha időzónát váltunk, a javasolt lépés ugyanis ezzel járna. Ha ezt elfogadnák, Magyarország a kelet-európai számításba kerülne, miközben – Kelet-Európát, Portugáliát Nagy-Britanniát és Írországot leszámítva – a földrész a közép-európai időt használja. Korábban az uniós törvényekkel, előírásokkal foglalkozó Eurológus blog azt írta, hogy az Országgyűlés nem dönthet az átállításról. A nyári időszámításra ugyanis minden uniós ország egységesen átáll március utolsó vasárnapján, és visszatekerik az órákat október utolsó vasárnapján. A cikk szerint a mostani szabály szerint márciusban reggel előre kell tekerni az órákat. A blog szerint az Európai Bizottsághoz kellene fordulni a javaslattal, és elfogadásához tizenöt állam miniszterének jóváhagyása vagy az uniós képviselők szavazatának fele lenne szükséges. Egymillió aláírás – amelyről később az EB tárgyalna – is elegendő lehet a szabályozás módosításához, és közvetlenül a bizottságnál is lehet lobbizni. Kepli Lajos azonban mindezt úgy értelmezi, az Európai Unió csak azt írja elő, hogy az átállításnak minden országban egyszerre kell megtörténnie, de arra nem tér ki, hogy ez kötelező-e.

Az MTI beszámolója szerint Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár azt mondta, uniós irányelv írja elő a közös óraállítást a belső piac megfelelő működése érdekében. Szerinte az óraátállítás eltörlése problémákat okozna a nemzetközi vasúti közlekedés menetrendjében, ugyanakkor elismerte, hogy a változtatás kedvező hatással lehetne a turizmusra. Mint hozzátette, kormányzati álláspontként még nem tud sem igent, sem nemet mondani a javaslatra. Szerinte az átállítás mellett és ellen is szólnak érvek, óvatosan, körültekintően kell eljárni az ügyben. Párttársa, Bodó Sándor országgyűlési képviselő fontosnak nevezte, hogy az unióban egységesen járjanak el ebben a kérdésben. Heringes Anita, az MSZP vezérszónoka társadalmi párbeszédet és összehangolt uniós álláspontot szorgalmazott.

Kepli Lajos úgy látja, politikustársai óvatosan fogalmaztak, szerinte egyetlen kormánypárti vagy ellenzéki képviselő sem foglalt határozottan állást a kérdésben. Reményei szerint a tavaszi ülésszakban megszavazzák majd a javaslatát, így márciusban még átállítjuk az órákat, októbertől viszont nem, mert akkortól a nyári időszámításban maradnánk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.