A legtöbb kórház megkapta a konszolidációs támogatást

Van mit törleszteni: november elején már 58,6 milliárd forint adóssága volt a kórházaknak.

MNO
2016. 12. 06. 18:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény felidézi Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár korábbi bejelentését: a kormány összesen 70 milliárd forint összegben biztosít támogatást a fekvőbeteg-ellátó intézményeknek. Erre szükség is van, mert  – ahogy arról novemberben írtunk – a Magyar Államkincstár jelentése szerint 58,6 milliárd forintnyi adósság gyűlt fel a kórházaknál.

A rendelkezésre bocsátott forrásból a kórházak 45 milliárd forintot a szeptember 30-án harminc napon túl lejárt adósságok rendezésére, 15 milliárd forintot a működés hatékonyságát növelő programokra fordíthatják.

Az Emmi közleményében azt írta, hogy kiemelt feladatnak tekintik az egészségügyi ellátórendszer szervezési és működési, valamint finanszírozási és gazdálkodási problémáinak megoldását jelentő intézkedések bevezetését. Ezt próbálják ösztönözni a 15 milliárdos hozzájárulással, például az egészségügyi ellátások és lakossági igények intézményközi összehangolásával, a diagnosztikai kapacitások testreszabásával, valamint a támogató és kiszolgáló területek hatékonyságának fokozásával is.

Végül további 10 milliárd forinttal nő az egészségbiztosítási alap; ezt az összeget kiemelt szakmapolitikai célokra lehet fordítani, így például járóbeteg-szakellátásra, az onkológiai ellátások javítására, valamint nagy értékű gyógyszerek és orvostechnikai eszközök közbeszerzésére.

Az ellátóhelyek 2010 után adósságállományuk csökkentésére évente konszolidációban részesültek. A kormány az elmúlt években több mint 225 milliárd forint többlettámogatással segítette az intézmények működését – olvasható a közleményben.

Szakértők szerint azért van szükség az év végi konszolidációra, mert eleve legalább 150 milliárd forintos pluszforrással kellene évente számolni ahhoz, hogy a kórházak eladósodása elkerülhető legyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.