A szakszervezet szerint a hivatalok nem tudják kézbesíteni az utalványokat

A közszolgák kifogásolják, hogy se szaktudásuk, se megfelelő feltételek nincsenek a kormány karácsonyi ajándékának kézbesítésére.

MTI
2016. 12. 05. 11:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem a megfelelő szaktudás, sem az infrastruktúra nem áll rendelkezésre a járási kormányhivatalokban. A feladat munkajogi kockázatot is jelent, ráadásul az eljárás nem volna olcsóbb és gyorsabb a postai kézbesítésnél, közölte Boros Péterné, aki szerint olcsóbb sem lenne, ha a dolgozókkal vitetnék ki, mert a pluszmunkáért plusz juttatás jár.

Az MKKSZ ezért arra kéri a kormányzatot, hogy ne a járási kormányhivatali apparátust vegye igénybe ennek a munkának az elvégzéséhez – tette hozzá.

Marosi János, az MKKSZ elnökségi tagja azt hangsúlyozta: az állami tisztviselőkre vonatkozó jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az utalványok kézbesítésére kötelezzék a dolgozókat. A munkavállalóknak ugyanis csak a szakképzettségüknek megfelelő feladatot kell ellátniuk, vagyis a döntés törvénysértő – mondta .

A Miniszterelnökség hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János hétfő délre konzultációra hívta Boros Péternét. A miniszter a találkozón tisztázni akar minden olyan kérdést, amely az elmúlt napokban a nyugdíjasoknak járó Erzsébet-utalványok kézbesítésével kapcsolatban felmerült – áll a közleményben.

Orbán Viktor múlt kedden jelentette be, hogy jövőre 1,6 százalékkal nőnek a nyugdíjak az eredetileg ígért 0,8 százalék helyett. Ez ugyan még nem éri el a várható inflációs mértéket, azt az MNB a nyáron 2,4 százalék körülire jelezte. A miniszterelnök viszont azt is bejelentette, hogy karácsonyra – de legkésőbb a két ünnep között – minden nyugdíjas tízezer forintnyi Erzsébet-utalványt kap. A 2,7 millió nyugdíjasnak kiszállított 10 ezer forintos utalványra a kormány 42 milliárdot szán, ez darabonként 15 ezer forintos ár, költségeket jelent az adó és a kiszállítás is. A közalkalmazottak problémáiról a kivitellel kapcsolatban a mai Magyar Nemzetben írtunk részletesen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.