Budapestre jön ma a szlovák államfő

Áder János köztársasági elnök meghívására hivatalos látogatást tesz Andrej Kiska Magyarországon.

MTI
2016. 12. 05. 7:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közlése szerint Áder János hétfő délelőtt katonai tiszteletadás mellett fogadja szlovák kollégáját a Sándor-palota előtt, majd a két államfő megbeszélést folytat. Tárgyalásukról közös sajtótájékoztatón számolnak be.

Andrej Kiska délután megkoszorúzza a Hősök emlékkövét a budapesti Hősök terén, ezt követően pedig ellátogat a Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumba.

Áder János és Andrej Kiska legutóbb tavaly szeptemberben találkozott Aggteleken, a Baradla barlangban. Akkor a két államfő a világörökséghez tartozó Aggteleki-karszt és az ahhoz kötődő Szlovák-karszt kutatása és védelme című konferencia nyitóprogramján vett részt és a környezetvédelem, valamint a természetvédelem fontosságát hangsúlyozta.

Budapesten legutóbb 2013-ban járt szlovák államfő: Ivan Gasparovic személyében kilenc év után először érkezett hivatalos látogatásra szlovák elnök a magyar fővárosba.

Az államfői tárgyalásokon Áder János nyilatkozata szerint „bár a legfontosabb vitás kérdésekben a nézetkülönbségek megmaradtak”, egyetértettek abban, hogy a nyitott kérdéseket a kölcsönös tisztelet elve alapján kell megvitatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.