Dühöngő szél tombol az országban

A széllökések a 90 km/h-t is meghaladhatják, és hózáporra is számíthatunk.

Kuslits Szonja
2016. 12. 02. 7:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész ország területére figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos szél miatt. A helyzet az ország északnyugati területein lesz a legrosszabb, öt megyében a figyelmeztetés második fokozata van érvényben. Ezeken a területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 90 kilométert is. A többi megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, ez azt jelenti, hogy ott a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométert óránként. A péntekre virradó éjszaka folyamán egyébként a János-hegyen tartósan óránkénti 120 kilométernél erősebb széllökéseket is regisztráltak az OMSZ mérőműszerei.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a hajnali három óra óta tartó szélvihar miatt több mint harminc helyre riasztották a fővárosi tűzoltókat, személyi sérülésről egyelőre nem érkezett bejelentés. Reggel nyolckor tíz helyen dolgoztak a tűzoltók, főleg fakidőlések okozta anyagi káros eseteknél.

A meteorológiai szolgálat szerint délelőtt, illetve déli órákban az északnyugati, illetve középső országrészben elsősorban zápor vagy hózápor környezetében helyenként óránkénti 90-110 kilométer erősségű széllökés is kialakulhatnak.

Ma egyébként a legmagasabb nappali hőmérséklet délelőtt 5 és 9 fok között valószínű, a déli, délutáni időszakban már csökken a hőmérséklet. Késő estére 0 fok köré csökken a hőmérséklet.

A dühöngő szél miatt pótlóbuszokat rendeltek pénteken a Rákospalota-Újpest–Veresegyház–Vácrátót-vonalszakaszra, mert a viharos erejű szél miatt a kora reggeli óráktól kezdve nincs vonalfeszültség a felsővezeték-rendszerben – közölte az MTI-vel a Mávinform ügyeletese. A közlemény szerint jelentős késések várhatók a veresegyházi elővárosi vonalon a reggeli forgalomban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.