Eltörölné a bérlakáskedvezményt az LMP

Egy volt fideszes képviselő és a korábbi alpolgármester lánya is a piaci árak töredékéért vett lakást.

Horváth Csaba László
2016. 12. 20. 11:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután kiderült, hogy a Fidesz–KDNP korábbi és jelenlegi önkormányzati képviselői közül többen a piaci árakhoz képest kirívóan alacsony áron jutottak önkormányzati bérlakáshoz Ferencvárosban, az LMP kezdeményezi a kerületben hatályos kedvezmény eltörlését. Jancsó Andrea, az ellenzéki párt helyi képviselője elmondta, a döntések sokaságából az látszik, hogy jó kormányzati kapcsolatokra van szükség, hogy áron alul jussanak piaci alapú bérlakásokhoz egyes pályázók Ferencvárosban.

Mint mondta, elfogadhatatlannak tartja, hogy több millió forintot hagyjanak a potenciális vásárlók zsebében azzal az 50 százalékos engedménnyel, ami a kerületben érvényes az önkormányzati ingatlanokra. Ezért az LMP kezdeményezi az engedmény eltörlését. Hozzátette, a fél áron biztosított lakáskedvezményt azért találták ki, mert ezzel kívánták kompenzálni a még nem felújított ingatlanok tekintetében a korszerűsítés költségeit. Azonban – fűzte hozzá – mára a piaci alapú bérlakások tekintetében már felújított lakásokról van szó, tehát indokolatlan az 50 százalékos kedvezmény.

Az LMP képviselőjének nem lesz könnyű dolga, ugyanis Bácskai János polgármester lapunknak úgy nyilatkozott, egyelőre nincs szándékában változtatni a szabályokon. Egyébként a fideszes képviselők által a piaci áraknál jóval olcsóbban bérelt ingatlanok esetében nem látott semmi kivetnivalót. Szerinte minden szabályosan zajlott.

Így jutott lakáshoz például Mészáros László, a Fidesz–KDNP ferencvárosi önkormányzati képviselője, aki egy 63 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel „piaci alapon” 68 ezer forintért havonta. A szintén fideszes Görgényi Máté egy 104 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel 118 ezer forintért havonta. Ráadásul az ő esetében a bérleti szerződés eredetileg a nagymamája nevére szól, aki sosem lakott az ingatlanban. Veres László, az előző önkormányzati ciklus fideszes képviselője már meg is vásárolhatta az önkormányzattól azt a bérlakást, amelyben lakott. A 90 négyzetméteres ingatlant 9,6 millió forintért vehette meg. Szintén kirívóan olcsón, mindössze 8,7 millió forintért jutott egy 72 négyzetméteres lakáshoz a korábbi fideszes alpolgármester lánya.

Továbbá lapunk már beszámolt arról is, hogy a nemzetgazdasági tárca miniszteri tanácsadója és férje is önkormányzati bérlakáshoz jutott Ferencvárosban. Varga Zsoltné Szalai Piroska korábban a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos volt, ma pedig Varga Mihály miniszter tanácsadója, és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke. A tanácsadó férjével tavaly kötött határozatlan idejű lakásbérleti szerződést az önkormányzat. Vargáék a Thaly Kálmán utcában, egy felújított ingatlanban jutottak egy tetőtéri, panorámás lakáshoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.