Lakáshoz jutott egy miniszteri tanácsadó is Ferencvárosban

Varga Mihály bizalmasa panorámás önkormányzati ingatlant bérel a Ferencvárosban.

Horváth Csaba László
2016. 12. 20. 8:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz–KDNP korábbi és jelenlegi önkormányzati képviselői mellett a nemzetgazdasági tárca miniszteri tanácsadója és férje is önkormányzati bérlakáshoz jutott Ferencvárosban – értesült lapunk. Varga Zsoltné Szalai Piroska korábban a nők munkaerőpiaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos volt, ma pedig Varga Mihály miniszter tanácsadója, és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke. Jancsó Andrea, az LMP IX. kerületi képviselője hívta fel figyelmünket arra, hogy a tanácsadó férjével tavaly kötött határozatlan idejű lakásbérleti szerződést az önkormányzat. Vargáék a Thaly Kálmán utcában, egy felújított ingatlanban jutottak egy tetőtéri, panorámás lakáshoz.

Az ingatlanból nem mindennapi kilátás nyílik a budai hegyekre, erről Varga Zsoltné Szalai Piroska egy fényképet is közzétett idén nyáron a Facebook-oldalán. A lakásbérlés körülményeiről a miniszteri tanácsadót is megkérdeztük volna, ám lapzártánkig nem tudtuk utolérni.

Többek közt Vargáék lakásbérleti ügyéről érdeklődve megkerestük a ferencvárosi polgármestert is, ám neki nem volt tudomása arról, hogy a miniszteri tanácsadó és férje önkormányzati ingatlanhoz jutott a kerületben. Bácskai Jánosnál érdeklődtünk a Fidesz–KDNP jelenlegi és volt politikusai által bérelt önkormányzati lakásokról is. Múlt héten derült ki ugyanis, hogy nem csupán a budai Várnegyedben, hanem a Ferencvárosban is nagyvonalúak a kormánypártok képviselői: a piaci árak töredékéért osztogatják egymás közt a többnyire felújított önkormányzati ingatlanokat. Mészáros László, a Fidesz–KDNP ferencvárosi önkormányzati képviselője például egy 63 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel „piaci alapon” 68 ezer forintért havonta. A szintén fideszes Görgényi Máté egy 104 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel 118 ezer forintért havonta. Ráadásul az ő esetében a bérleti szerződés eredetileg a nagymamája nevére szól, aki sosem lakott az ingatlanban. Veres László, az előző önkormányzati ciklus fideszes képviselője már meg is vásárolhatta az önkormányzattól azt a bérlakást, amelyben lakott. A 90 négyzetméteres ingatlant 9,6 millió forintért vehette meg. Szintén kirívóan olcsón, mindössze 8,7 millió forintért jutott egy 72 négyzetméteres lakáshoz a korábbi fideszes alpolgármester lánya.

Bácskai János szerint azonban minden szabályosan történt. Bár a szóban forgó ingatlanokhoz hasonlókat körülbelül háromszoros áron lehet kibérelni a piacon, a polgármester azt közölte, hogy a „valós piaci árakhoz képest kirívóan kedvező áron” sem képviselők, sem más nem jutott lakáshoz. Mivel a közelmúltig polgármesteri hatáskör volt elbírálni az önkormányzati lakások kiutalását, érdeklődtünk arról is, hány esetben látta úgy, hogy összeférhetetlenség vagy erkölcsi aggály alapján nem támogatja a szerződés megkötését. A válasza az volt, hogy egyetlen esetben sem.

A ferencvárosi lakásrendelet szerint egyébként a bérlők 50 százalékos engedménnyel vásárolhattak lakást a kerületben. Mivel a jelenlegi piaci viszonyok szerint kirívóan alacsony áron kelnek el a lakások, azt is megkérdeztük Bácskaitól, kezdeményezi-e ennek a kedvezménynek az eltörlését, ám válasza szerint egyelőre ez nem áll szándékában.

Jancsó Andrea, az LMP IX. kerületi képviselője szerint éppen az ingatlanértékesítések szabályait kellene szigorítani a kerületben, s több független értékbecslésre lenne szükség a lakások felmérésekor. A politikus azt mondta, a bérleti díjakat is szükséges lenne a piaci árakhoz igazítani, legalábbis a „piaci alapú” ingatlanbérlések esetében, így ugyanis több pénz folyhatna be az önkormányzat kasszájába. A polgármesterrel ellentétben ő azon az állásponton volt, hogy erkölcsi szempontból erősen megkérdőjelezhető, hogy fideszes képviselők jutottak ingatlanhoz, miközben a rászorulóknak nem jut lakás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.