Félmillióra büntették Miskolc polgármesterét

Az ombudsman szerint a Miskolci Másoknak a profiljuk miatt tiltották meg, hogy használják a város nevét.

MNO
2016. 12. 08. 13:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félmillióra büntette a miskolci fideszes polgármestert az Egyenlő Bánásmód Hatóság. Az ombudsman ugyanis úgy találta, Kriza Ákos diszkriminatív módon járt el, amikor nem engedte meg a helyi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek érdekében tevékenykedő Miskolci Mások Egyesületnek, hogy használják a város nevét – derült ki a szervezetet képviselő Háttér Társaság közleményéből.

Mint írták, Miskolcon 2013 óta működik Miskolci Mások néven a helyi LMBT-közösséget összefogó csoport. Kezdetben civil társaságként működtek, 2015 októberében döntötték el, hogy tevékenységüket bejegyzett egyesületként kívánják folytatni. Mivel az önkormányzat helyi rendelete előírja, hogy a város nevét viselni kívánó szervezeteknek engedélyt kell kérniük a névhasználatra, az egyesület kérelemmel fordult Kriza Ákos polgármesterhez, aki azonban bármiféle indokolás nélkül megtagadta a névhasználati engedély kiadását.

A Háttér Társaság adatigényléssel fordult az önkormányzathoz, melyből kiderült, a névhasználat megtagadása a város történetében példa nélküli volt, ezért az érintettek az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordultak. Az önkormányzat ellenkérelmet nyújtott be, melyben formai indokok mellett arra hivatkozott, hogy a Miskolci Mások „kérelméből nem volt megállapítható, hogy tevékenysége miként járulhat hozzá a város megbecsülésének fokozásához”. Ezt azonban a hatóság nem fogadta el s leszögezte: „önmagában az a tény, hogy egy magyar nagyváros rendelkezik helyi kötődésű, a nevében is a városra utaló LMBT-szervezettel, alkalmas az ismertségének és megbecsülésének emelésére, tehát a város érdekeit szolgálja”. Az ombudsman végül félmillió forintos bírságot szabott ki a polgármesterre s egyben eltiltotta a diszkriminatív tevékenység folytatásától.

A döntést a Miskolci Mások Egyesület üdvözölte. Lapunk bár kereste az önkormányzat sajtóosztályán keresztül a miskolci polgármestert is, eddig azonban Kriza Ákostól nem érkezett reakció. A jelen ügyben hozott határozat ellen fellebbezésnek helye nincs, de a polgármester a közigazgatási bíróságon kérheti a határozat felülvizsgálatát.

A Háttér Társaság közleményében felidézte azt is, hogy a Miskolci Önkormányzatnak az elmúlt időszakban nem először gyűlik meg a baja az Egyenlő Bánásmód Hatósággal. Tavaly július 23-án a hatóság ötszázezer forint bírságot szabott ki a miskolci önkormányzatra, mert az hátrányosan megkülönböztette az úgynevezett számozott utcákban élő embereket a városrész telepfelszámolási programjában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.