Főváros: az állam elvette az Erzsébet teret

Nem tudni, hogy miért vette át ingyen az állam a központi teret, a főváros reméli, hogy nem lesz ebből gyakorlat.

Szabó Dániel
2016. 12. 01. 21:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városvezetés furcsállja azt a döntést, amellyel a mai nappal az Erzsébet tér a törvény erejénél fogva ingyenesen az állam tulajdonába kerül

– írta csütörtökön megjelent közleményében a Fővárosi Önkormányzat. Azt is közölték, hogy erről érdemi egyeztetés nem volt. Reményüket fejezték ki, hogy az ilyen jellegű döntések nem válnak gyakorlattá.

A hivatkozott salátatörvényt október 28-án terjesztette be Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a parlament elé. A főbb pontok arról szólnak, hogy a közparkok önkormányzati tulajdonba kerüljenek. Ugyanakkor itt szerepel az Erzsébet tér állami átvétele is, mivel az indoklás szerint így egy tulajdonjogilag is egységesen kezelhető és üzemeltethető közparki terület jöhet létre.

A november 8-ai vitanapon Fónagy János államtitkár ellenzéki kérdésekre válaszolva elmondta: nem merült fel az Erzsébet tér további beépítése.

A központi területet a nyáron átszervezték: a buszvégállomás épületéből kiköltöztették a korábban állami tulajdonban lévő kreatívközpontot, a Design Terminalt. Lapunk augusztusban hírt adott arról, hogy egyes források szerint Tiborcz István és Orbán Ráhel érdekeltségébe került a patinás épület. Sokan úgy vélekedtek, hogy elit szórakozóhellyé alakítanák az egykori pályaudvart. Éppen ezért az Erzsébet téri épület jövőjére vonatkozó tervekről érdeklődve levélben kerestük meg az épület fenntartóját, az Erzsébet Vagyonkezelő Kft.-t. Akkor nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.