Kereszttűzben a metróügyben visszalövő Tarlósék

A kormány törvényekkel lehetetlenítené el a fővárost. Az ellenzék életveszélyes metróról beszél.

2016. 12. 02. 5:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 3-as metró felújítása késedelmének egyetlenegy eleméért sem hibáztatható a főváros, és teljességgel elfogadhatatlan, hogy egyes kormányzati körök időhúzó lépései miatt az ellenzék életveszéllyel riogassa a budapestieket – jelentette ki lapunknak Tarlós István. Úgy tűnik, a fidesz–KDNP-s főpolgármester és a teljes budapesti városvezetés kereszttűzbe vagy harapófogóba került, s most a kormánypártok a tenderek visszavonása ügyében az érdekköreiknek nem megfelelő döntések miatt „bosszút állnak”.

A fővárost most törvényekkel akarják ellehetetleníteni. A parlament várhatóan december 6-án szavaz a Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter által benyújtott, „a közlekedéssel összefüggő egyes törvények módosításáról”. A javaslat 30. paragrafusában a vasúti törvényt egészítenék ki egy újabb szabállyal: közforgalmú vasúti járművek biztonságos üzemeltetésével közvetlenül összefüggő műszaki adatokat harminc évig, de akár az érintett vonal üzemidejének a végéig is titkosíthatják, „ha az adat megismerése Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit vagy a bűncselekmények megelőzéséhez fűződő érdekeit veszélyezteti”. Ennek alapján az adatkezelő, a 3-as metró esetében a BKV csak a belügyminiszter véleményének kikérésével dönthet az adatkérelmi igényekről.

– Elfogadhatatlan és felháborító, ha a metróvonal műszaki állapotával kapcsolatos információkat titkosítanák – szögezte le lapunknak Tokody Marcell (Jobbik) fővárosi képviselő. Emlékeztetett: november 11-én közérdekűadat-igényléssel fordultak a BKV-hoz az ügyben. A BKV – adatgyűjtésre hivatkozva – a jogszabályi határidő meghosszabbítását kérte, és legkésőbb december 11-éig ígértek választ, amit lehet, hogy már meg sem kaphatnak.

Tarlós István lapunknak azt mondta: ő semmit nem akar és nem is enged titkosítani a 3-as metró állapotáról. – A budapestieknek joguk van tudni, hogy min utaznak. Az adatok titkosítása alapozná meg igazán a rémhírterjesztést, amit tegnap a DK ismét megtett – tette hozzá a főpolgármester.

Előzőleg Gy. Németh Erzsébet DK-s, korábban MSZP-s fővárosi képviselő életveszélyesnek nevezte a 3-as metrót, és felújítása érdekében, akárcsak korábban a Jobbik, aláírásgyűjtést indított.

A kormánypárti vezetésű Budapestet maguk a kormánypártok is „leckéztetik”, s egy az Országgyűlés fidesz–KDNP-s többsége által elfogadott törvény szerint tegnapi hatállyal állami kézbe vették az eddig a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló Erzsébet teret, a park fejlesztését és karbantartását pedig az V. kerületre bízták.

– Velünk erről senki sem egyeztetett, furcsálljuk a döntést – jegyezte meg a főváros vezetése nevében Tarlós István főpolgármester, aki nem először kap a sajátjaitól: bár az agglomerációs közlekedésben a kormány ragaszkodott a hév visszavételéhez, a BKV hosszú távú finanszírozását a mai napig sem oldották meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.