Kevesebben akarnak Fidesz-kormányt

A hónap nyertese a Jobbik és az Együtt, vesztese a Fidesz.

MNO
2016. 12. 07. 14:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pártpreferencia mellett a Republikon Intézet rendszeresen felteszi azt a kérdést is, hogy a választók milyen kormányt szeretnének a következő választás után: ilyenkor a választóknak három válaszlehetőséget kínálunk – Fidesz-, Jobbik- vagy baloldali-liberális kormányt szeretnének-e. A kérdésre adott válasz alapján a pártválasztókon belül 54-ről 47 százalékra csökkent azok aránya, akik a következő választások után is a jelenlegi kormánypártot, a Fideszt látnák legszívesebben az ország élén. A kérdezettek 28 százaléka egy baloldali, liberális kormánykoalíció, 20 százaléka a Jobbik kormányzását támogatja. Azt láthatjuk tehát, hogy annak ellenére, hogy a pártok sorrendjét tekintve a Jobbik stabilan a második legnépszerűbb párt az országban, a baloldali, liberális pártok aggregált ereje meghaladja a Jobbikét.

 

A pártpreferenciákat vizsgálva a teljes népességen belül csökkent a Fidesz, nőtt a Jobbik támogatottsága: a teljes népesség 29 százaléka a kormánypártot, 13 százaléka a Jobbikot támogatja. A pártválasztók csoportját vizsgálva szintén a Fidesz gyengülése és a Jobbik erősödése figyelhető meg. A kormánypárt az előző hónapban mért 51 százalékos támogatottságról 48 százalékra esett vissza, a Jobbik 19-ről 21 százalékra növelte támogatóinak arányát. Ami a baloldali, liberális oldalt illeti, az előző hónaphoz képest, a baloldal legnépszerűbb pártja, az MSZP nem tudta növelni támogatóinak arányát, a pártválasztók körében 1 százalékponttal csökkent a támogatottságuk (15 százalék). A baloldali, liberális térfél erősödéséből inkább a kisebb pártok profitáltak, és közülük is az Együtt emelkedik ki – a párt támogatottsága 3 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest, így a párt ma 4 százalékon áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.