Lázár beszólása Tasnádi lemondásához vezethet

Az egykori III/II-es tiszt előléptetését a miniszter kínosnak nevezte, állítólag emiatt beadta a lemondását.

Szabó Dániel
2016. 12. 01. 15:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint furcsa, kínos és kellemetlen Tasnádi László előléptetése

– állítólag Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ezen egy hónappal ezelőtti mondata miatta adta be lemondását Tasnádi László rendészeti államtitkár. A tárcavezetőt az Index kérdezte az október végi kormányinfón arról, mit szól ahhoz, hogy az egykori III/II-es, belső kémelhárítással foglalkozó Tasnádit éppen október 23-án léptették elő. 

A portál csütörtökön arról írt, hogy több rendészeti forrásból is úgy értesültek, a rendészeti államtitkár lemondólevele már legalább egy hónapja Pintér Sándor belügyminiszterhez került. Egyelőre azonban nem döntött még Tasnádi sorsáról, így az sem biztos, hogy távozik hivatalából.  

Az államtitkár rendőr vezérőrnagyból rendőr altábornaggyá előléptetése szakmai okokból logikus: egy hónappal később érte el a szolgálat felső korhatárát, így megszűnt volna a rendőri jogviszonya. Általános, hogy ezt a gesztust megteszik a kollégákkal.

A probléma az, hogy ez éppen egybeesett az 1956-os forradalom évfordulójával. Rossz üzenete van annak, hogy az előző rendszerben a BM III/II-es osztályán vezetőként dolgozó államtitkárt léptetik elő.

Lázár is erre utalt az Indexnek elsősorban, de válaszában tovább is ment ennél: beszélt erről Orbán Viktor miniszterelnökkel is, aki szintén kifejezetten kellemetlennek gondolja a helyzetet. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is hozzátette, ha rajta múlna, nem lehetnének a rendőrség állományában az egykori III-as csoportfőnökség tagjai.

A lap azt is fejtegeti, hogy bár Tasnádi távozása egyáltalán nem biztos, már szóba került, hogy ki követheti a poszton: esélyes a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), vagyis a belső elhárítás főigazgatója, Bolcsik Zoltán vezérőrnagy, valamint Kiss Zoltán, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) főigazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.