Magyar Kétfarkú Kutya Párt: Zuglóra készülve

Akkor csatlakoznak a baloldali összefogáshoz, ha mindenki más kilép onnan.

Markotay Csaba
2016. 12. 05. 18:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az előző választás előtt ingyensört és örök életet ígértek. Miért nem lett ezekből semmi? – kérdeztük Kovács Gergelyt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnökét.
– A megvalósításhoz az kell, hogy mi legyünk kormányon. Az örök életet egészen pontosan úgy ígértük, hogy az első egy évben csak plusz 99 év, és utána tudnánk ezt örök életté bővíteni. Az ingyensör viszont már megvalósult az egyik gyűlésünkön, ahol sikerült pár száz üveg ingyensört kiosztani. De azt nem mondtuk még meg, hogy kinek lesz ingyen a sör. Lehet, hogy csak nekünk.

– Hivatalosan bejegyzett párt az MKKP?
– Most már igen. A folyamatot 2004-ben kezdtük. A 2006-os választásra már kampányoltunk is. Kutyák voltak a jelöltek, és gyűjtöttünk ajánlószelvényeket, de még nem voltunk bejegyezve. Utána hosszú procedúra következett, mert először azt mondta a bíróság, hogy méltatlan képzettársításokra adhat alapot a nevünk. A Kúria végül kimondta, hogy be kell minket jegyezni, és épp amikor a 2014-es harmadik választásnál, az önkormányzatinál véget ért az ajánlószelvény-gyűjtés, az előtt 16 perccel jött meg a levél, hogy bejegyeztek minket. Ez a 16 perc nyilván elég lett volna a gyűjtésre, csak elmentünk sörözni, hogy a bejegyzést megünnepeljük, és elrepült az idő. Zuglóban viszont március körül lesz egy időközi választás. (A januárban eltűnt Sápi Attila szocialista képviselő körzetében kell kiírni voksolást, ha a helyi politikus januárig nem kerül elő – a szerk.)

– Ott rajthoz áll a párt?
– Mindenképpen, a jelöltünk pedig egy Nagykovácsiban élő srác lesz, aki azt ígéri majd, hogy soha nem fog elmenni Zuglóba, mert általában jobban szeretik a választók, ha távolabb vannak tőlük a politikusok. De nagyon komoly fejlesztéseket ígér majd Nagykovácsinak.

– Nyugaton sok helyen nagyon jól szerepelnek az ottani viccpártok. Ez a minta a kétfarkúaknak is?
– Mi nem azt csináljuk, mint amit mondjuk az izlandi viccpárt, mert ott híres színészek és sztárok álltak rajthoz. Az olasz viccpárt megint más, mert ott az elitellenességgel kampányoltak.

– Ahogy az MKKP is
– Mi azt akarjuk, hogy megmaradjon a vicces rész, és közben úgy lehessen beszélni a problémákról meg a kormány hibáiról, hogy ne gyűlöletet gerjesszünk. Ilyen jellegű viccpárt máshol nincs. Az eredményt meg majd meglátjuk, legközelebb Zuglóban.

– Egyre több közvélemény-kutató intézetnél már mérhető, egy százalék körüli vagy afeletti az MKKP támogatottsága. Ez még viccpárt, vagy valami más?
– Ki minek tartja. Valószínűleg a többség azt mondja ránk, hogy viccpárt. De nem tudom, mi ennek a pontos definíciója. A programunk meg fog maradni olyannak, amilyen volt. Amíg 30 százalék alatt van egy párt, nem kell az örök életen és az ingyensörön túlmutató, komoly program. Az elmúlt fél évben vannak nem viccpártos dolgaink is. Sokan jönnek hozzánk, hogy szeretnének valamit csinálni a közéletben vagy az országért, és mi velük együtt találunk ki olyan dolgokat, amelyeknek ők is örülnek. Ezért csináltunk például padfestéseket meg faültetést.

– A legutóbbi járdafestés nem végződött túl jól Pécsen. Rendőrségi ügy lett belőle. Így is lesz folytatás?
– Ez azért kellemetlen, mert sok embernek elveszi a kedvét. És a mai napig nem tudjuk, hogy ez legális-e, vagy nem, a pécsi ügyben semmilyen papírt nem kaptunk még. Bevittek minket, hogy vallomást tegyünk, de nem kellett vallomást tenni, ezért írtak egy igazolást arról, hogy bevittek. Most, hogy lemosták a festéket a járdáról, azon gondolkozunk, hogy visszafestjük négyféle szürkével, és ezzel alkalmazkodnánk a helyi viszonyokhoz.

– Az ígért felcsúti űrállomás mikorra lesz meg?
– Már nézegetjük a telkeket Felcsúton. De nem azt ígértük, hogy egy űrállomást építünk, hanem hogy egy épülő űrállomást építünk.

– Nem biztos, hogy sok az eladó telek arrafelé
– Bérelni is lehet, a miniszterelnöktől háromháznyira is vannak kiadó épületek. Felcsúton rengeteg a tennivaló. Orbán Viktor lakhelyének közelében nem működik a kút, sokfelé borzasztó állapotban van a járda és az út. Méltatlanul elhanyagolt az a település.

– Pártként viszont, főleg ha komolyabb eredményeket is elér az MKKP, komolyabb kérdésekre is választ kell adni. Mondjuk a nyugdíjakról, az egészségügyről vagy a migrációról vannak nem viccpárti válaszaik?
– Rengeteg olyan párt van, amelyiknek van jó programja. Azután meg, amikor hatalmat kapnak, azt látjuk, hogy nem azt csinálják, ami ezekben a programokban van. Mondjuk a Fidesz ezen már túlnőtt, mert nekik programjuk sincs, csak annyi, hogy folytatjuk. Nem látom az értelmét, hogy legyen még egy ilyen program. Sokkal fontosabb, hogy megpróbáljuk megmutatni, mi az, amit valóban csinálnánk. Mert ez maradt ki itthon az ellenzéki működésből. Nem a valóságba, a létező dolgokba avatkoznak bele, hanem egy virtuális szinten mozognak, és minden a kampányról szól.

– Mi lesz a következő akció?
– Az utcai akciókat tavaszig jegeljük. Most elkezdtünk egy online akciót, a „nerszabadságot”, és ebből csinálunk majd print verziót is. Megszereztük az n0l.hu (n, nulla, l) doménnevet, és a Népszabadság küllemével csinálunk egy a Magyar Időknél is kormánypártibb lapot. Úgy láttuk, itt van piaci rés.

– A népszavazás előtt aktívan kampányolt a párt. Ahogy az Együtt alelnöke, Juhász Péter szokta kérdezni a kormánytól: „Mibű?”
– A kampányban több mint 5000 ember küldött nekünk pénzt. A többség néhány ezret, de voltak százezres adományok is. Sőt valaki egy egymilliót akart küldeni, de valami technikai hiba miatt a rendszer visszaküldte a pénzt a feladónak. Úgyhogy majdnem lett egy oligarchánk, de elveszítettük. Árulunk pólókat is, és van kedvezményünk a festékboltban. A kampányra 35 millió jött össze, ebből 30 millió ment el óriásplakátra, 5 millió pedig a kisebb falragaszokra, matricákra. Nálunk senki nem kap pénzt semmiért. Ez egyelőre jól működik, éppen ezért tudunk működni.

– Indulnának közös listán a baloldali ellenzékkel?
– Szívesen csatlakozunk az összefogáshoz, ha mindenki más kilép onnan. Ez amúgy el is indult a baloldalon. Nem látom sem az ingyensört, sem az örök életet semelyik magyar párt tervei között. Így viszont összeegyeztethetetlenek a programjaink.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.