Mégsem 58 tankerületi központ lesz

Jász-Nagykun-Szolnok megyében hoztak létre még egyet.

Hutter Marianna
2016. 12. 07. 4:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár eddig arról volt szó, hogy a Klebelsberg Központtá alakuló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) 198 tankerületéből 58 tankerületi központ lesz januártól, úgy tűnik, ez a szám mégis változhat – vette észre lapunk egy oktatási tárgyú előterjesztésből. Annak melléklete ugyanis már a korábbiakkal ellentétben nem 58, hanem 59 tankerületi központot sorol fel. Míg az eddigi elképzelések alapján Jász-Nagykun-Szolnok megyében csak két tankerületi központ működött volna, az újak szerint azonban létrejöhet egy jászberényi is. Így a szolnoki tankerületi központ helyett a jászberényi alá tartozna a Jászberényi, illetve a Jászapáti járás is. Ugyan a tankerületi központok január elsejétől kezdik meg a működésüket, a jászberényi csak február elsejétől jönne létre.

Lapunk szerette volna megtudni a Klik sajtóosztályától, mi okból van szükség még egy tankerületi központra, illetve terveznek-e az új rendszer elindulása előtt – alig több mint három héttel – még további módosításokat, de lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Januártól nemcsak a tankerületi központok megalakulása lesz az egyetlen változás, hanem az is, hogy az önkormányzatoktól az államhoz kerül az iskolák működtetése. Ezt nem minden önkormányzat nézi jó szemmel, így elképzelhető, hogy akadnak majd köztük olyanok, amelyek egyáltalán nem lesznek hajlandók aláírni az erről szóló megállapodást. Amennyiben az államnak és bármely érintett önkormányzatnak nem sikerül teljeskörűen megegyeznie a december 15-i határidőig az átvételről, úgy az oktatásért felelős miniszter, Balog Zoltán feladata határozattal létrehozni a megállapodást az azt követő öt napon belül. A határozat ellen pedig fellebbezésnek nincs helye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.