Nem kapták meg a béremelést a kutatók

Az akadémia részéről az illetményemelés komoly áldozatvállalást jelentett.

Hutter Marianna
2016. 12. 02. 11:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Magyar Tudományos Akadémia ígérete szerint idén szeptember és december között saját forrásból biztosítanak béremelést dolgozóiknak, ez még nem érkezett meg a kutatók számlájára – tudta meg a Magyar Nemzet. Lapunk még augusztus elején számolt be arról, hogy átlagosan 35 ezer forinttal lesz magasabb a fizetése az MTA mintegy 3100 kutatójának szeptembertől. Bár a kormány korábban úgy döntött, hogy idén januártól a felsőoktatásban dolgozó oktatók és kutatók garantált illetményét 15 százalékkal emelik, ám ez az MTA kutatóira nem vonatkozott. Végül a kormányzat beépítette a jövő évi központi költségvetésbe azt a többletforrást, amely az MTA kutatóintézet-hálózatában is lehetővé teszi a béremelést 2017 januárjától. Így az Akadémia az ezt megelőző hónapokra ígért átmeneti segítséget.

Lapunk az MTA sajtóosztályán érdeklődött arról, hogy miért nem kapták még meg a szeptembertől ígért magasabb fizetéseket a kutatók. A válasz szerint az MTA titkársága novemberben biztosította az illetményemeléshez szükséges fedezetet intézményei részére a teljes, szeptember 1-jétől december 31-éig terjedő időszakra. Ezen túlmenően viszont az illetményemelés végrehajtása már intézményi hatáskör – tették hozzá az akadémián.

Az MTA válaszában hangsúlyozta azt is: az Akadémia részéről az illetményemelés komoly áldozatvállalást jelentett. Emiatt el kellett halasztania egyéb feladatait, mert csak az azokra biztosított fedezet átcsoportosításával tudta a szükséges több mint 400 millió forintot előteremteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.