Nincs veszélyben Orosz Mihály Zoltán polgármestersége

Visszavonta az időközi önkormányzati választásról szóló határozatát az érpataki helyi választási bizottság (hvb).

MTI
2016. 12. 01. 18:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érpataki önkormányzat képviselő-testülete szeptember elején oszlatta fel magát, mert elszámolási vita volt a gyűlésben. A képviselők azt kérték, hogy a különc nemzeti öntudatáról és kirohanásairól ismert Orosz Mihály Zoltán polgármester mutassa meg a település költségvetését, hogy elfogadják a zárszámadást. Ezt végül több hónapnyi huzavona után fogadták csak el. A gondot az okozta, hogy Érpatak fizetésképtelenné vált, inkasszó van a számláján. Ráadásul a polgármester ellen júniusban indult nyomozás, miután a polgármester a rendőrség szerint gyanús körülmények között szerzett meg 50 ingatlant a településen.

A szeptemberi döntést az új választás kiírásáról viszont nem jogszerűen fogadták el. A képviselő-testület úgy határozott saját maga feloszlatásáról, hogy az ülés előtt nem fogadta el a napirendi pontokat, arról a képviselők nem szavaztak.

Mivel szabálytalan volt a döntés, a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős ítéletben hatályon kívül helyezte a határozatot. Az érpataki választási bizottság a bíróság által megsemmisített képviselő-testületi határozat alapján írta ki az időközi választást, ezért ezt csütörtökön a helyi választási bizottság visszavonta. Ez ellen még három napig lehet fellebbezni.

A helyi választási bizottság korábban az időközi önkormányzati választást december 11-re írta ki. Közben megtörtént a jelöltállítás is, a polgármesteri tisztségre hárman, Szöllősiné Fitos Éva (Magyar Munkáspárt), Orosz Mihály Zoltán és Simon Barnabás (szintén független) pályáztak, míg a hat képviselői helyért 17-en indultak volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.