Tovább csökkent a Fidesz támogatóinak tábora

A kormánypártokat a teljes felnőtt népesség 32 százaléka támogatja.

MNO
2016. 12. 03. 12:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Együtt, a Fodor Gábor által vezetett Liberálisok és a Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága egyenként 1 százalék, míg az LMP-vel ezúttal is a teljes felnőtt népesség 3 százaléka szimpatizál – tették hozzá.

Török Gábor politológus Facebook-oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy bár erről a felmérésben nem írnak: az elmúlt két hónapban 2-2 százalékkal csökkent a Fidesz támogatottsága.

Az intézet a Magyar Idők megbízásából készített felmérésében Donald Trump megválasztásának hatásáról is megkérdezte a lakosságot. Bár Donald Trumpról csak a megkérdezettek 51 százalékának van véleménye, közülük a többség úgy gondolja, kedvező Magyarország szempontjából a republikánus jelölt megválasztása – írták.

Tízből kilencen hallottak az amerikai elnökválasztásról, míg tízből hat magyar számára beszédtémát is szolgáltatott annak eredménye.

Trumpról csak a megkérdezettek felének (51 százalékának) van véleménye, 32 százalék szerint kedvező, 19 százalék szerint rossz Magyarország szempontjából a republikánus politikus megválasztása.

A kérdésben véleményt alkotók csoportján belül leginkább a kormánypárti szimpatizánsok optimisták Trump elnökségével kapcsolatban, 82 százalékuk nyilatkozott pozitívan, míg legkevésbé a baloldaliak (40 százalékuk) látják optimistán a jövőt e témakörben.

A közvélemény-kutató intézet megállapította azt is, hogy bár a Jobbik vezetése szkeptikus az új amerikai elnökkel szemben, a párt e kérdésben állást foglaló szimpatizánsainak 60 százaléka mégis úgy véli, kedvező Magyarország szempontjából Donald Trump megválasztása.

A Fidesz és a Jobbik támogatottsága Budapesten alacsonyabb, mint országosan: 22, illetve 16 százalék, eközben az MSZP támogatottsága magasabb, 16 százalék – derül ki a Publicus Intézet közvéleménykutatásából, melyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készítettek. Mint írják, az LMP szavazóinak aránya megegyezik az országos adattal, vagyis 3 százalék. Azonban a baloldali együttműködésben érdekelt pártok Budapesten erősebbek, mint országosan: míg a DK 8 százalékon áll, az Együtt támogatottsága 3 százalék, a Párbeszédé 2 százalék. A Kétfarkú Kutya Párt a fővárosban 2 százalékot érne el „most vasárnap” – teszik hozzá.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.