Továbbra is több településen veszélyes a levegő

Salgótarjánban elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

MTI
2016. 12. 08. 14:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) környezet-egészségügyi igazgatóságának térképén a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt Miskolcot, Kazincbarcikát és Sajószentpétert a veszélyes levegőminőséget mutató piros színnel jelölték. Budapest, Salgótarján, Tököl és Vác levegőjét csütörtökön egészségtelennek minősítették. További tizenkét település kapott a kifogásolt levegőminőség miatt zöld színű jelölést.

Salgótarjánban szerdán elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, mert a szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a köbméterenkénti 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken elsősorban az ország középső harmadán élénkülhet meg a légmozgás, a főváros tágabb környezetében erős széllökések is lehetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.