Vádat emeltek a Kiskunhalasi lövöldöző ellen

Vádat emelt az ügyészség az ellen a férfi ellen, aki márciusban lövöldözött a egy vidéki ügyészségen.

Velkei Tamás
2016. 12. 06. 13:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keresztes Imre, a vádhatóság vezetője azt írta: B. János ellen emberölés előkészületének bűntette, hivatalos személy védelmére kelt személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt emeltek vádat.

A Kecskeméti Törvényszékre ma benyújtott vádirat szerint a férfi azért jelent meg március 16-án az épületben, hogy megölje a Kiskunhalasi Járási Ügyészség vezető ügyészét, akinek a korábbi feljelentéseivel kapcsolatban tett intézkedéseivel elégedetlen volt. Papírdobozban magával vitte engedély nélkül tartott gépkarabélyát, valamint 240 lőszert, amelyek közül 18-at betárazott a fegyverbe.

B. János az épület ügyfélfogadó terébe lépve azt mondta a biztonsági őrnek, hogy a vezető ügyészt keresi, majd a csomagátvizsgáláskor elővette fegyverét, csőre töltötte, és a biztonsági őrre irányította. Felszólította az őrt, hogy vezesse az ügyészhez. A biztonsági őr elindult a lépcsőn felfelé, a vádlott pedig követte. A második lépcsőfordulóban utolérte őket a bírósági gondnok, és megpróbálta elvenni a fegyvert a férfitól. Dulakodni kezdtek, eközben a vád szerint a férfi mindvégig a gondnok teste felé próbálta nyomni a fegyver csövét és több lövést is leadott. A vádlott és a gondnok ezután elesett a lépcsőn, és legurult egy földszinti tárgyalóterem elé. A földön tovább dulakodtak, és eközben a bírósági gondnoknak sikerült kiürítenie a tárból a lőszereket, majd két rendőr segítségével lefegyverezni a vádlottat. A támadás során senki sem sérült meg.

A férfit néhány nappal később az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe vitték. Az eset után a férfi ügyvédje, Horváth Róbert úgy nyilatkozott, védence nem emlékszik a történtekre, állítása szerint több éve húzódó sérelem érte az igazságszolgáltatás részéről, ami miatt tönkrement az egészsége, és a kiskunhalasi ügyészség épületébe belépve is egy marék nyugtatót szedett be.

B. János édesanyja akkoriban a Blikknek úgy nyilatkozott, büszke a fiára azért, amit tett. Tudta, hogy mire készül, ám meg sem próbálta lebeszélni a tervéről. A napilapnak az anya elmondta, fia még mindig egy 2012-es csőbombaügy miatt járkált a bíróságra, és a hatóságok meghamisították az ügy iratait. B. János négy éve egy csőbombát talált a kiskunmajsai tanyájuk előtt, és megpróbálta szétfűrészelni, a bomba azonban felrobbant.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.