„Volt egy negatív felhő Tamás körül”

Nevelőtársainak sem tűnt fel, hogy a tornatanár szexuálisan zaklatja a fiúkat a csepeli iskolában.

2016. 12. 01. 14:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tapasztalt semmi furcsát a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó csepeli Burattino alapítványi iskola és gyermekotthon egyik volt nevelőnője, akit tegnap tanúként hallgattak ki a Fővárosi Törvényszéken a pedofil-bűncselekményekkel vádolt B. Tamás büntetőperében. Pedig a nő két évig közvetlen munkatársa volt a vádlottnak. S mivel a gyermekotthon célja az volt, hogy családias legyen a hangulat, azt sem tartotta különösnek, hogy a vádlott a gyerekekkel masszíroztatta a lábát. Elmondása szerint B. Tamás a nappaliban aludt, ő pedig a szomszédos nevelői szobában, és mivel vékonyak a falak, nem hiszi, hogy bármi történhetett nevelőtársa és a diákok között olyankor, amikor ő ott volt. Igaz, volt olyan, hogy csak egy nevelő maradt a gyerekekkel – ismerte el a nő. Mint fogalmazott: „Volt egy negatív felhő Tamás körül.” A tanú ezen a helyzeten próbált változtatni, ám 2013-ban kilépett, mert megelégelte, hogy a testület „fúrja” B. Tamást. A pedofilbotrány az ő távozása után egy évvel robbant ki, és őt is sokkolták a hírek.

A vádiratból kirajzolódó kép szerint a „másképp kezelés” a gyakorlatban azt jelentette, hogy a lányok hidegen hagyták a férfit, és csak a fiúkat zaklatta szexuálisan. Az ügyészség a gyermekek vallomásai alapján arra jutott, hogy B. Tamás 2011 és 2014 között összesen harminc 12 és 18 év közötti fiút rontott meg. A fiúk vallomásaiból az derült ki, hogy szégyellik, ami velük történt, ezért sokáig nem beszéltek másoknak a történtekről. Bár arra is volt példa, hogy az egyik gyermek elmondta anyjának, ám az nem neki, hanem a mindent letagadó B. Tamásnak hitt.

Többször elsírta magát tegnapi tanúkénti kihallgatásakor a Burattino szakmai vezetője. Vidó Ildikó elmondta: 2014 februárjában tudta meg két fiú elbeszéléséből, hogy B. Tamás évekig mit tett velük. A gyerekek „apró darabokra törve” mesélték el a történteket, egyikük a drámai beszámoló közben az ujját szopta. Noha korábban ő sem sejtette, mit művel B. Tamás, elhitte, amit a fiúk mondtak, mert látta az arcukon, a szóhasználatukon, hogy igazat beszélnek. Szerinte a dolog természetéből fakad, hogy a gyermekek sokáig nem beszéltek az őket ért abúzusokról. – Ez egy rejtőzködő bűncselekmény, amely a gyerekeket mérhetetlenül traumatizálja, szégyellik, és nem merik elmondani senkinek, mert félnek az erőszaktevőtől, vagy hogy nem hisznek nekik – fogalmazott a Burattino szakmai vezetője. Ugyanakkor arra is utalt, hogy B. Tamás népszerű tanár volt, a gyermekek rajongtak érte. Ennek ellenére a szakmai vezető el akarta távolítani az intézményből, mert módszereivel nem értett egyet. Például azzal, hogy hamis kötődést alakított ki a gyermekekben. – Mindig ült nála néhány gyerek a mézesbödönben – fogalmazott a tanú. Arra az ügyészi kérdésre, hogyan maradhatott a bűncselekmény-sorozat évekig titokban, Vidó Ildikó könnyeivel küzdve azt válaszolta: ami a normalitás határán túl van, arra az ember nem is gondol.

B. Tamás ügyvédje kijelentette: nincs semmilyen közvetlen bizonyíték a vádlott ellen – mármint a gyermekek vallomásán kívül. B. Tamás pedig azzal védekezett, az elvégzett egészségügyi vizsgálat sem támasztja alá a vádat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.