Vona: A medve nem játék

Orosz Mihály Zoltánról, Kovács Béláról és külkapcsolati kérdésekről is beszélt a Jobbik elnöke.

MNO
2016. 12. 01. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik elnöke a lapnak a néppártosodással kapcsolatban azt mondta, az nem az ő személyes brandjéről szól, hanem a pártól. „Sok új ember vesz körül bennünket. Van olyan munkatársam, aki azt mondja, ha három évvel ezelőtt került volna hatalomra a Jobbik, elköltözött volna Magyarországról” – fűzte hozzá.

Rámutatott: az érpataki polgármester, Orosz Mihály Zoltán nem tagja a Jobbiknak. Hozzátette: nem vele, hanem programjával, az érpataki modellel van együttműködésük a jobbikos vezetésű Tiszavasváriban. A modellt magát tanulmányozzák, ám saját programot szeretnének. „Sok elem van benne, ami jó, de várjuk meg az együttműködés végét; értékelni utána fogunk” – fogalmazott Vona.

A Jobbik elnökét az iszlám vallás gyakorlását mintegy betiltó ásotthalmi rendelettel kapcsolatban is kérdezték: „Ez Ásotthalom döntése volt, nem tudtam róla, nem is képezi a Jobbik programját. A velünk élő vallási kisebbségnek biztosítani fogjuk a szabad vallásgyakorlás feltételeit” – felelte a politikus.

Az interjúban – a külkapcsolati beágyazottság kérdésében – szóba került Szaniszló Adrienn is. Vona közölte: a Jobbik már nem alkalmazza orosz ügyekben tanácsadóként, az elmúlt hónapokban szűnt meg a munkaköre. A lap azon felvetésére, hogy „a Jobbikot folyamatosan körüllengi az orosz bekötöttség szaga”, közölte: ha kell, vállalják a vitát Oroszországgal. „Ezzel együtt Moszkvával fontos jóban lenni. A régi székely mondás szerint: a medve nem játék. Mind Berlinnel, mind Moszkvával, mind Ankarával, mind Washingtonnal jó viszony kell, ráadásul egyszerre” – fűzte hozzá.

Kovács Bélával, az orosz ügynöki váddal hírbe hozott EP-képviselővel kapcsolatban Vona azt mondta, 2014-ben beszélt vele utoljára. „A mi érdekünk, hogy a nyomozó hatóságok tegyenek pontot az ügy végére; ha elkövetett bármit, legyen bizonyítva, és akkor nincs helye a Jobbikban” – fogalmazott, és hozzátette: „Ha igaz a gyanú, akkor itt én vagyok az áldozat, az én pártomba történt beépülés. Amúgy az, hogy az ügyet nem zárták még le, bűzlik a megrendelésszagtól.”

Azzal kapcsolatban, hogy él-e még a kitiltás Ukrajnából, közölte: nem tett próbát, de nem hiszi, hogy ezentúl soha ne léphetne be az országba. „Ha az ukrajnai harcok hisztérikus légköre oldódik, mi is más megítélés alá esünk majd.”

Vona Gábor kitért arra is, hogy véleménye szerint a politikai formáció – csakúgy, mint egy ember – megváltozik, amikor kamaszkorból felnőttkorba lép. „Tény, a Jobbiknál ezt a változást felgyorsítottam, mert éreztem, hogy a történelmi helyzet ezt kívánja. Nem én vagyok tehát a csúnya Hókuszpók, aki megpörköl három csepp hollóvért, négy szál macskaszőrt, varázsformulákat mormol, és a végén el lesz véve a lélek. Amit látunk, a szerves folyamat felgyorsítása. Vállalom érte a felelősséget.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.