Vona: Nincs helye a pártban ilyennek

A Jobbik elnöke szerint távoznia kell a pártból annak, aki a zsidóságot és a hanukát gyalázza.

Katona Mariann
2016. 12. 29. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadhatatlan – így fogalmazott a Magyar Nemzetnek Vona Gábor, miután pártja vecsési szervezetének Facebook-oldalán arról írtak, hogy ők nem üdvözlik a zsidóságot.

A vecsési JOBBIK NEM üdvözli a zsidóságot a hanuka (vagy mi a f sz) alkalmából! Ha valakinek mégis ilyen eszement ötlete támadna, attól szervezetünk elhatárolódik! – ezt írták a közösségi oldalon.

Vona Gábor lapunk kérdésére azt mondta, hogy a történtek miatt már etikai vizsgálatot kezdeményezett a pártelnökségnél. Az ilyen jellegű vallásgyalázó tartalmak ugyanis – mint kifejtette – még a Jobbik „kamaszkorában” sem voltak elfogadhatók. Ezért az etikai vizsgálatnak szerinte egy vége lehet, „aki így nyilvánul meg, annak távoznia kell a pártból”.

Nem maradhat következmények nélkül, sem tartalmában, sem stílusában nem fogadható ez el. A pártban nincs helye annak, aki így nyilvánul meg – közölte a pártelnök.

Vona Gábor azt is hozzátette, hogy egyelőre tájékozódik az ügyben, hogy pontosan kihez is köthető a kiírás. Furcsállná ugyanis, ha a vecsési szervezetük tartott volna egy alapszervezeti gyűlést és ott fogalmazódott volna meg ez a vélemény. Ugyanakkor, ha az egész szervezet így vélekedik, akkor – mint mondta – az egész szervezettől megválnak.

Az ügy előzménye, hogy a Jobbik elnöke és Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője levélben üdvözölték a magyar zsidóságot hanuka alkalmából. A párt vezetői ugyanis minden történelmi egyháznak és felekezetnek ünnepi üdvözletet küldtek. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség elnöke, Köves Slomó azonban válaszlevelében közölte: hatékonyabbnak tartaná, ha a Jobbik azokon a fórumokon adna hangot gesztusainak, ahol eddig „a sötétség nyert teret”.

A Jobbik vecsési szervezete csütörtök este Facebook-oldalán közölte: nyugodt szívvel állnak az etikai vizsgálat elé. „Mi identitásunkban és lojalitásunkban a párt és vezetése felé a régiek vagyunk. Mert nem értünk egyet azzal, hogy Vona Gábor századszorra is békejobbot nyújt a zsidóságnak, amire rendre arcul köpés a válasz. Egy igazi harcos csak egyszer nyújt békejobbot” – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.