Voltak, akik helyet cseréltek, és így élték túl

A veronai buszbaleset túlélőire pszichológiai utókezelés vár. Életbevágó a kríziscsoport működése.

Veczán Zoltán
2017. 01. 23. 6:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A veronai buszbalesetet túlélő gyermekek megértették, bármennyire fájdalmas is, tovább kell lépniük a történteken – mondta el Lénárt Ágota, a Testnevelési Egyetem docense, aki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság krízisintervenciós csoportjának tagjaként tartózkodott a helyszínen. A sokkos állapot sajnos megszokott ilyenkor, Lénárt Ágotát például, mint megjegyezte, éppen a legmegrázóbb pillanatokban hívtuk fel, amikor az áldozatok szüleivel a halottak dns-azonosítását végezték a hatóságok – ilyenkor és később is létfontosságú a pszichológusok segítsége – mondta.

A legfontosabb, hogy a túlélők a tragédia után azonnal elkezdjék megemészteni az átélteket, akár egyéni, akár csoportos foglalkozáson. Mielőbb megtörténik ez, annál jobban csökkenthető a poszttraumás stressz szindróma kialakulása. Ez esetünkben már megtörtént, a gyermekekkel és a szülőkkel külön-külön beszélgettek a szakemberek. A foglalkozások során előjöttek az emlékek, és megkezdődött az elhunytak halálával kapcsolatos gyászmunka is. A csoportfoglalkozás harmadik része pedig a túlélők megküzdését segítette a lelkiismeret-furdalással amiatt, hogy ők túlélték, míg sok társuk életét vesztette a lángoló roncsban.

– Ez utóbbi sokkal fontosabb, mint gondolnánk – figyelmeztetett Lénárt Ágota, hozzátéve: a bűntudat és önvád minden ilyen baleset után megjelenik, függetlenül attól, hogy az illető mit tett. Eleve a busz épebben maradt hátsó részében jellemzően az osztály „vagányai” ülnek, de voltak például, akik útközben helyet cseréltek, és így élték túl – ezt is nagyon nehéz feldolgozni. Pláne, hogy ott van a kiszabadulásukért utolsó pillanatig ablakot törő diák, vagy a hős tornatanár példája, aki többször visszament kimenteni a bent rekedt gyerekeket. Ilyenkor azt kell a többiekkel megértetni, hogy krízishelyzetben az ember másként viselkedik mint a hétköznapokban. A busz alig három másodperc alatt lobbant lángra, ez kevés volt, hogy bárki bármit végiggondolhasson, a menekülési ösztön dominált, és ilyenkor egyáltalán nem tipikus, hogy valaki másokat próbál menteni. Így nem szabad mérlegre tenni, hogy ki tehetett volna többet társaiért – mondta Lénárt Ágota.

A krízisintervenciós csoport helyszíni munkája azért is kulcsfontosságú, mert a trauma után három napon belül egészen másfajta kezelésre van szükségük az áldozatoknak, mint később. Emlékezetes, a veronai hatóságok gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoznak, az államügyészség felelőst keres, ehhez pedig az áldozatok rokonait is kihallgatták. Lénárt Ágota elmondta, abban is segíteniük kellett, hogy a gyermekeket ki lehessen hallgatni: volt, akit csak elkísértek, de olyan is akadt, akit csak ők tudtak meggyőzni arról, hogy működjön együtt az olasz hatóságokkal, és vigyázni rá, hogy ő se sérüljön nagyon.

Ez kritikus pont szokott lenni, hiszen a rendőrségnek minél hamarabb kellenek minél frissebb információk, és bár a ventilálás – a traumatikus élmény felidézése – általában segíti a kilábalást, de egy rendőrségi kihallgatás célzott kérdésekkel sokszor maga is traumatizáló hatású lehet, különösen ilyen korai szakaszban – figyelmeztetett Lénárt Ágota. Ugyanakkor dicsérte az olasz rendőrök emberségét, mondván, példaértékűen tapintatosak és diszkrétek voltak, nem faggatták a gyerekeket, és próbáltak a lehető legrövidebb idő alatt végére érni a procedúrának.

Vasárnap késő este erősítette meg a hírt a BVSC-Zugló labdarúgóutánpótlás-szakosztálya, hogy egyik fiatal játékosuk is életét vesztette a balesetben. Gyászol a Dunakeszi Kinizsi Futsal klub is, amelynek egyik utánpótlástagja is az áldozatok között van. Életét vesztette a tragédiában a Ferencvárosi Torna Club korábbi jégkorongozója, Vígh Balázs és húga is. A Siófoki Hírek azt közölte, hogy egy siófoki diák és édesanyja is áldozatul esett az olaszországi busztragédiának. Két tavaly elballagott tanulóját gyászolja a Budapest-fasori Református Kollégium Julianna Általános Iskolája. Hétfőn közös áhítatot tartanak, amelyen megemlékeznek az áldozatokról.

Természetesen a végső gyógyulás még messze van, a túlélők mellett pedig a gyermekeiket elvesztő szülők, sőt az osztálytársak kezelése is kiemelt fontosságú. Ez a munka tehát később is folytatódik, ma az iskolában megbeszélést is tartanak ennek megszervezéséről. A gimnázium igazgatója szombaton lapunknak azt mondta, ma osztályfőnöki óra keretében segítenek a tanulóknak feldolgozni a traumát, összesen tizenhét pszichológus siet segítségükre ebben. Azt, hogy a gyerekekre hosszú utókezelés vár, Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi programvezetője is megerősítette a köztévének, mondván, egyik munkatársuk már az iskolában is megkezdte a segítségnyújtást.

Hogy ez a munka mennyi ideig fog tartani a túlélők számára, az a személyiségüktől és a megküzdési képességüktől függ. Néhány héttől akár hosszú évekig is húzódhat – mondta Lénárt Ágota. Hozzátette: aki szakszerű ellátásban részesül, hamarabb túl tud lépni a traumán. Ehhez tudatosítani kell az érintettekben, hogy a feldolgozás folyamata természetes, hossza pedig nem erő kérdése, illetve azt is meg kell érteniük, hogy nem szabad tagadni vagy titkolni az ezzel járó érzelmeiket, mert az nehezíti a feldolgozást. Bár nincs rá garancia, hogy egy sikeres terápia után ne térne vissza a poszttraumás szindróma, de nem mindegy, hogy egy villanás, pár órás kellemetlen emlék formájában, vagy például egy súlyos szívbetegség tüneteivel.

Alkalmi segítők

A helyszínen a segítséget a túlélőknek a krízisintervenciós pszichológusok adják, a mostani csoportot részben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság belsős és külsős munkatársai, részint a máltaiak két pszichológusa alkotja. Mint Lénárt Ágota elmondta, őket egyébként a grazi buszbalesettől kezdve a vörösiszap-katasztrófáig sok alkalommal bevetik, éppen ezért sajnálatos, hogy a csoportot nem szervezik ügyeleti rendszerbe vagy más, rendezett keretek közé. Ezért krízishelyzetekben egy százfős listáról hívogatják végig az elérhető kollégákat, és alkalmi jelleggel verbuválják a csapatot. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.