„A hatalom fél, és félhet is”

Fekete-Győr András: Az ügynököket valószínűleg a Fidesz soraiban kell keresni.

Markotay Csaba
2017. 02. 28. 5:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Utálja a vidékieket? – kérdeztük Fekete-Győr Andrást, a Momentum Mozgalom elnökét.
– Dehogyis, már a feltételezés is nonszensz a kormány részéről, nyilvánvaló, hogy direkt csinálják. Nem hiszem, hogy él ebben az országban olyan ember, aki bármiért is utálná a vidékieket. Az ország Budapest-központú, tele van vidékről oda költözött, vagy oda egyetemre járó emberekkel. Ez mesterséges szembeállítás, a Fidesz így gerjeszti a feszültséget, mert nem találtak jobbat.

– A kormányközeli sajtó most vette elő az egyik elnökségi tagjuk, Mécs János korábbi bejegyzését. Ez nem épp arról szól, hogy rühelli a vidéken élőket?
– Éppen a nagyképű budapestieket figurázta ki. Sokan a leírt szöveget szó szerint értelmezik, mert a kormány propagandája direkt összeollózva terjeszti, és így valóban sértő lehet az embereknek. A Momentum tagságának nagy része nem is budapesti. Azzal nem tudunk mit kezdeni, hogy a kormány – és a kormánybarát sajtó – ezzel, és nem a vidék valós kihívásaival foglalkozik.

– Múlt pénteken a Momentum szegedi fórumán a hírek szerint pfujolásokkal fogadták az olimpiát támogatókat, és állítólag egy nőt meg is fenyegettek, hogy a sálánál fogva akasztják fel, ha nem hallgat el.
– Ezt nem a momentumosok mondták, hanem egy idősebb úr, aki a fórumra érkezett, és a mozgalom helyi aktivistái próbálták csillapítani a kedélyeket. Sőt a molinóval tiltakozó fidelitasos aktivistáknak felajánlották, hogy vegyenek részt a vitában, és legközelebb kocsival is elviszik őket, hogy pénzt spóroljanak, és még a környezettudatosságra is figyeljünk, ha már mindenhova követni fognak minket.

– A kormány előszeretettel és jól használja a negatív kampányt. Nem tart ettől?
– Mi tesszük a dolgunkat. A hatalom pedig fél, és félhet is. A mostani visszhang jól jelzi a félelmüket, hiszen egy helyi fórumra is aktivistákat küldenek molinókkal és szórólapokkal, hogy feszültséget keltsenek.

– Most, hogy az olimpia ügyében már nem lesz népszavazás, mivel akarják folytatni? Az ügynökakták nyilvánosságával kapcsolatban is hasonló akcióval készülnek?
– Az olimpia ügyén túl vagyunk, a továbbiakon dolgozunk. Az ügynökkérdésről már elmondtuk, hogy addig nem fejeződik be a rendszerváltás, amíg a döntéshozók zsarolhatók és ezt nem rendezzük. A Fidesz nemzetinek hazudja magát és minket ügynököz le, de az ügynököket valószínűleg az ő soraikban kell keresni, méghozzá magas pozíciókban.

– Vannak erről adataik?
– Azt tudjuk, hogy a 2002-es vizsgálat szerint minden addigi kormányban voltak ügynökök.

Az ügynökügyben is lesz aláírásgyűjtés?
– Bármi megtörténhet. Azt azért tudni kell, hogy ma Magyarországon piszok nehéz népszavazást kezdeményezni.

– Bántja, hogy a kormány az új SZDSZ-ként emlegeti önöket?
– Ez épp arról árulkodik, hogy Orbán Viktor, aki ezt először kimondta, mennyire a múltban él és a múltban politizál. Orbán Viktor nem a jövő embere. Azok mi vagyunk.

– Mikor alakul párttá a Momentum?
– Még nincs pontos időpont. Szombaton tartjuk meg az alakuló ülést, utána a bíróságtól függ, hogy mikor jegyzik be pártként a szervezetünket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.