A Kúria szerint nem akadályozták a rendőrök az Együtt aktivistáit

A kérelmező véleménye önmagában nem igazolja a jogsértést – állítja a Kúria.

MTI
2017. 02. 28. 16:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigetvári Viktor, az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke azért fordult a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB), mert úgy vélte, a közterület-felügyelők megsértették az aláírásgyűjtés szabadságára vonatkozó jogszabályt, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét február 7-én. Akkor – egy körözött ember elfogása miatti rendőri intézkedés során – sorfalat álltak a Határ úti aluljáróban a helyi népszavazási kezdeményezést támogató aláírásokat gyűjtő Együtt-aktivisták pultja előtt.

Kifogásában Szigetvári Viktor arra hivatkozott, a közterület-felügyelők magatartása alkalmas volt arra, hogy korlátozza a támogató aláírások gyűjtésének szabadságát, mivel a sorfal már önmagában is nehezítette az eljutást az aláírásgyűjtő pulthoz. Az pedig, hogy a sorfalat egyenruhás közterület-felügyelők alkották, kifejezetten azt a látszatot keltette, hogy az aláírásgyűjtő pulthoz rendészeti jellegű intézkedés miatt nem lehet odamenni – emelte ki.

Az FVB február 13-án elutasította a kifogást, Szigetvári Viktor azonban fellebbezett a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB).

Az NVB február 20-án tárgyalta a fellebbezést, és tíz igen szavazattal, egy ellenében helybenhagyta az FVB döntését. A bizottság többsége ugyanis egyetértett abban, hogy a benyújtott bizonyítékok nem támasztják alá, hogy a közterület-felügyelők akadályozták az aláírásgyűjtőket, mert a pulttól távolabb, másfél-két méterre álltak, háttal nekik.

Az NVB határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, melyet a Kúria hétfőn elbírált és a végzést internetes oldalán kedden nyilvánosságra hozta. A határozat szerint a bíróság azt állapította meg, hogy helytálló az NVB döntése, amely szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok nem igazolnak jogsérelmet.

A Kúria szerint nem bizonyított a rendőröknek és a mellettük álló közterület-felügyelőknek az aláírásgyűjtőkkel való kapcsolata, magatartásuk irányultsága, mindezekre vonatkozóan csak a kérelmező előadását (hogy „mintegy sorfalat álltak”) tartalmazza az iratanyag, bizonyítékot azonban nem. A kérelmező véleménye önmagában nem igazolja a jogsértést – jegyezte meg a Kúria. Ezért az NVB helyesen állapította meg, hogy a kérelmezői állítások bizonyítékok nélkül nem alapoznak meg jogsértést – tették hozzá. A bíróság végzése jogerős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.