Alapjogokért Központ: Paksról nem lehet népszavazás

Már első fokon elvérezhet az LMP ötlete.

MTI
2017. 02. 25. 19:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szánthó Miklós az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában azt mondta, a paksi beruházást, üzemeltetést, finanszírozást államközi egyezmények szabályozzák, a nemzetközi jog szerint ezek a megállapodások nemzetközi szerződésnek minősülnek. Az alaptörvény viszont kimondja, hogy nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről referendum nem tartható – magyarázta az igazgató.

Hozzátette: a nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségből eredő törvényről sem lehet népszavazást tartani, így az LMP kérdése duplán is fennakad a rostán.

Szánthó Miklós azt mondta, szerinte az LMP ezzel vélhetően tisztában van, egy erőltetett pótcselekvésről van szó, mert látták, hogy mennyire divatos most politikailag népszavazást kezdeményezni.

Az LMP álláspontja szerint nem igaz, hogy az atomerőmű-bővítésről ne lehetne népszavazást tartani – írták korábban közleményükben. Egy ország energiapolitikája nem lehet nemzetközi üzleti szerződés kérdése, annak minden körülmények között a nemzeti szuverenitás tárgykörébe kell tartoznia. Különösen igaz ez a nukleáris energia használatára, amelynek generációkon átívelő gazdasági, környezeti és egészségügyi kockázatai vannak.

Sem az új blokkok üzemeltetésére, sem az összes atomerőművi áramtermelő kapacitás mértékére nincs olyan rendelkezés orosz–magyar államközi szerződésekben, amelyet az LMP által javasolt népszavazási kérdés sértene.

Magyarország szuverenitásának része, hogy szabadon eldönthetjük, milyen energiatermelő technológiát és létesítményeket engedünk be. Nincs olyan jogállami szempont, ami azt igazolná, hogy ennek a kérdésnek az eldöntésében egy idegen államnak nagyobb szava lehet, mint a terheket és a kockázatokat viselő magyar embereknek.

A költségvetés pedig a paksi bővítéssel kapcsolatban egy szempontból mértékadó: mondja meg a kormány, hogy mégis mire költ el pár év alatt több mint százmilliárd forintot úgy, hogy még egy kapavágás sem történt.

Az LMP határozott álláspontja szerint a magyar embereknek joga van a generációk sorsát meghatározó paksi bővítésről népszavazáson dönteni, és ennek kikényszerítéséért elmegyünk a falig, vagy ha szükséges akár azon is túl.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.