Együtt bukhatunk az oktatási rendszerrel

Kreatív, diplomás fiatalokra lenne szükség, de sokan írni-olvasni sem tudnak biztosan – mondta az MTA elnöke.

Koncz Tamás
2017. 02. 24. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitott és kritikusan gondolkodni tudó diákokra van szükség, máskülönben az ország jövője forog kockán – erről az MTA elnöke beszélt a pénteken megjelent interjúban.

Lovász László az Indexnek nyilatkozva sorolta a magyar oktatási rendszer alapvető problémáit és a lehetséges megoldásokat: mint mondta, hibának tartja a tankötelezettségi korhatár leszállítását 16 évre – lehet, hogy valakinek zsákutca az oktatás, de erre nem az a megoldás, hogy kizárjuk az iskolából – szögezte le.

El kell jutnunk oda, hogy minden, a rendszerből kikerülő fiatal legalább írni-olvasni tudjon 

– tette hozzá a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Kifejtette: egyre nagyobb a lemaradók rétege, akiknek eszükbe sem jut feltétlenül, hogy a tanulással lehet előrejutni.

Lovász kérdésre válaszolva megjegyezte, több gimnazista és diplomás kell, méghozzá olyanok, akik a kötelező tananyag bemagolásán túl képesek a kreatív és gyakorlatias gondolkodásra is: „Egy érettségiző diáknak ma túl kevés az ismerete a jogról, a gazdaságról, a pénzpiac működéséről, így olyan csapdákba fut bele, mint a svájci frankban felvett hitelek” – jegyezte meg.

Lovász László kitért a Klik problémáira is: az oktatás centralizálását abból a szempontból szükségesnek látta, hogy a szegényebb részeken szegényesebb lett a képzés az önkormányzati fenntartású iskolarendszerben is – de hogy ezt így kellett megoldani, abban már nem biztos.

A rendszer szerinte merev és bürokratikus, az alacsonyabb szintű ügyeket is központosítva kezelik, amire nincs igazán szükség. Súlyos gondnak tartja a gyerekek túlterhelését is: az érettségiről régen azt gondolták, hogy magában foglalja a felnőttléthez szükséges tudást, de ezt egyre nehezebb belegyömöszölni a 12 évfolyamba.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.