Érvénytelen lett a helyi népszavazás Algyőn

Teljes érdektelenség jellemezte a szavazást, ahol az igenek győztek.

MTI
2017. 02. 26. 18:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érvénytelen lett a vegyi üzem tervezett építéséről meghirdetett helyi népszavazás Algyőn, a voksoláson a szavazók 18,87 százaléka, 832 választó vett részt – hozta nyilvánosságra honlapján a nagyközség önkormányzata. A négy szavazókörben a névjegyzékben szereplő 4409 választó közül 829 adott le érvényes voksot. A szavazók közül a többség – 427 választó – támogatta az üzem építését. A Szegeddel szomszédos községben egy görög befektető tervezte egy háztartási vegyi árukhoz alapanyagot gyártó üzem építését. Civil kezdeményezésre – amelyhez a Fidesz és a KDNP helyi politikusai is csatlakoztak – aláírásgyűjtés indult, hogy a kockázatot jelentő vegyi üzem helyéről kérdezzék meg az algyőieket. December 15-én pedig a képviselő-testület döntött a népszavazás kiírásáról.

A befektető azonban kedden jelezte, hogy nem Algyőn kívánja megépíteni a tervezett üzemet. A képviselő-testület többsége csütörtöki rendkívüli ülésén határozatot hozott arról, hogy visszavonják a népszavazás kiírásáról szóló döntést, amelyet eljuttattak a Szegedi Törvényszékhez is.

A bíróság közleménye szerint a hatályos jogszabályok alapján a képviselő-testület bizottsága, valamint tagjai a helyi népszavazás elrendeléséig vonhatják vissza az általuk benyújtott helyi népszavazási kezdeményezést. A törvény ezen túlmenően nem tartalmaz a kezdeményezés visszavonására vonatkozó rendelkezéseket. A törvényszéknek így nem volt hatásköre arra, hogy a képviselő-testület határozata alapján érdemben eljárjon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.