Filléres bérlakások: Ferencváros vezetése is módosítana

Korábban a Fidesz–KDNP képviselői is jól jártak a valós piaci áraknál jelentősen olcsóbb bérleti díjakkal.

Horváth Csaba László
2017. 02. 21. 5:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budavári önkormányzathoz hasonlóan a ferencvárosi kerületvezetés is megújítaná a lakásbérlésekről szóló rendeletét – értesült a Magyar Nemzet. Erre azután kerülhet sor, hogy beszámoltunk róla, a IX. kerületben fillérekért osztogatják egymás közt a lakásokat a helyi fideszesek, csakúgy, mint a budai Várban.

Önkormányzati bérlakáshoz jutott például Mészáros László, a Fidesz–KDNP ferencvárosi képviselője, aki egy 63 négyzetméteres felújított ingatlant bérel „piaci alapon” havonta 68 ezer forintért. A szintén fideszes Görgényi Máté egy 104 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel 118 ezer forintért havonta. Ráadásul az ő esetében a bérleti szerződés eredetileg a nagymamája nevére szól, aki sosem lakott az ingatlanban. Veres László, az előző önkormányzati ciklus fideszes képviselője már meg is vásárolhatta az önkormányzattól azt a bérlakást, amelyben lakott. A 90 négyzetméteres ingatlant 9,6 millió forintért vehette meg. Szintén kirívóan olcsón, mindössze 8,7 millió forintért jutott egy hetvenkét négyzetméteres lakáshoz a korábbi fideszes alpolgármester lánya.

Bár Bácskai János polgármester korábban nem találta aggályosnak és összeférhetetlennek, hogy a Fidesz–KDNP politikusai fillérekért jutottak lakáshoz, úgy tudjuk, most mégis változtatnának a szabályokon. Értesüléseink szerint már el is készült egy új lakásgazdálkodási koncepciót előkészítő dokumentum, amely megalapozhatja egy új lakásbérlésekről szóló rendeletet.

– Valóban létezik egy ilyen belső munkaanyag, amelyhez az LMP a jelzett határidőig több javaslatot is fog tenni – nyilatkozta lapunknak a Lehet Más a Politika IX. kerületi önkormányzati képviselője. Jancsó Andrea Katalin elmondta, kezdeményezni fogja a minőségi lakáscsere lehetőségének visszaállítását, ugyanis jelenleg is rengeteg önkormányzati bérlakás áll üresen, kihasználatlanul. Továbbá javasolni fogja a felújított épületekben piaci alapon kiadott bérlakások esetében alkalmazott 50 százalékos eladási árkedvezmény megszüntetését. Valamint azt is, hogy hozzanak létre egy olyan önkormányzati pénzügyi alapot, amelyből a bérlők önrész hozzátételével felújíthatják leromlott állagú önkormányzati lakásukat.

Az I. kerületi bérlakásmutyi ügyében már hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt nyomozást rendelt el a IX. kerületi ügyészség. Az ügyben több politikus is feljelentést tett, miután lapunk tavaly év végén beszámolt róla, hogy Nagy Gábor Tamás, Budavár fideszes polgármestere a valós piaci árak töredékéért bérel önkormányzati lakást a saját maga vezette kerülettől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.