Lázár: Belátható időn belül nem lesz olimpia

A miniszter szerint az éremnek mindig két oldala van. Mindenki kudarcának nevezte, hogy nem tudtuk megtartani a nemzeti egységet.

MNO
2017. 02. 23. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az olimpia megrendezésének alapfeltétele a nemzeti egység, enélkül egyetlen ország sem tudott olimpiát rendezni. A nemzeti egység baloldali pártok nélkül elképzelhetetlen” – közölte Lázár János az olimpia népszavazás visszavonását illetően csütörtöki tájékoztatóján. A tárcavezető hozzátette: „mivel nincs meg a nemzeti egység, nincs meg a feltétele annak, hogy Budapest induljon a pályázaton, ezért javasolta azt a kormány a fővárosnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak, hogy vonja vissza a pályázatot”. A kormány ezt az ügyet lezártnak tekinti – tette hozzá a miniszter. Lázár azt is elmondta, hogy Szabó Tünde sportállamtitkár áttekinti, milyen beruházásokat kell folytatni, miről kell lemondani, a kormánybiztos pedig elszámol majd az eddig felmerült költségekkel.

Kérdésre válaszolva a miniszter kijelentette: nem akarták kitenni az országot annak, hogy a referendum kapcsán olyan vita alakuljon ki, amely nem az olimpiáról szól, hanem arról, hogyan esik az ellenzék a kormánynak.

A tárcavezetőt emlékeztették egy korábbi kijelentésére, amelyben úgy fogalmazott, hogy olimpiaügyben döntsön a nép, bár ez a visszavonást követően Lázár szerint okafogyottá vált. Mint mondta, Budapest magát égetné egy referendummal, és szerinte az emberek döntöttek: nem kérnek az olimpiából.

„Az éremnek mindig két oldala van, az ország kudarca az olimpia ügye, ezzel együtt mindenki kudarca, hogy nem tudtuk megtartani a nemzeti egységet” – jelentette ki a kancelláriaminiszter arra a kérdésre válaszolva, hogy kié a felelősség az elbukott olimpia miatt.

Lapunk kérdésére Lázár János azt mondta: részletes tájékoztatást fognak arról adni, mennyi pénz ment el eddig a pályázatra. A tárcavezető szerint belátható időn belül nem lesz olimpia, ezért úgy látja, hogy a 2028-as kandidálás is ugrott, mert nincs meg a nemzeti egység. Lázár szerint az olimpiarendezés körüli vita nem arról szólt, hogyan oldjuk meg az ötkarikás játékok rendezését, hanem arról, hogy ne legyen olimpia.

A határzár megerősítéséről döntött a kormány szerdán, ehhez forrásokat rendelt – számolt be a szerdai kormányülésről Lázár János. A szerb határ mentén felállítják azokat a pontokat, ahol elbírálhatják a menekültkérelmeket. Addig, amíg ez nem történik meg, a bevándorlók nem léphetnek be Magyarország területére, ezért négy törvény módosítására tettek javaslatot.

A déli határon húzódó új határkerítés építése 38 milliárd forintba kerül – közölte kérdésre válaszolva Lázár János, később azt is elmondta, hogy ebben benne van a konténertelepítés és a fal építése is. Első körben 400 fő befogadására alkalmas infrastruktúra létesül, s az országban lévő mintegy 600, ma zárt vagy nyílt táborban lévő bevándorló is a határőrizeti pontra kerül vissza – fejtette ki.

A kormány arról is döntött, hogy öt ügyben nemzeti konzultációt kezdeményez, amely márciusban kezdődik – emlékeztetett Lázár. Ezek többsége a Brüsszellel folytatott harcot jelenti. A kormány szerint az idén Magyarország előtt álló öt veszélyforrás a rezsicsökkentés brüsszeli betiltása, az illegális bevándorlás kérdése, az adópolitika uniós központosítása, a munkahelyvédelmi támogatások biztosítására vonatkozó jog elvesztése és a külföldi forrásból dolgozó szervezetek elszámoltathatósága.

Lázár emlékeztetett: bíróság elé viszi az Európai Bizottság (EB) a magyar hatósági árszabályozás kérdését az energetika területén. Az EB a cégekre szeretné bízni az árszabást, a magyar álláspont szerint viszont az államnak, hatóságoknak kell dönteniük az emberek szempontjainak mérlegelése alapján.

A tárcavezető amiatt is kritizálta Brüsszelt, hogy a silányabb minőségű élelmiszerek ügyében szerinte az Európai Unió azon az állásponton van, hogy „a szegényebb magyaroknak ócskább dolgokat lehet eladni”. Lázár János több terméket, illetve márkát is említett, amelyek esetében a magyar ellenőrök azt tapasztalták, hogy az osztrák boltok polcain jobb a minőségük, mint a magyar üzletekben. Nevesítette a Coca-Colát, a Nesquiket, a Rio Marét, a Nutellát és a Knorrt. Jelezte, újabb vizsgálatok lesznek.

Az adópolitikai kapcsán megjegyezte: vannak, akik úgy gondolják, hogy az a jó, ha egységes adópolitikai jellemzi az uniót, az azonban a magyar gazdaság halála lenne, ha egy központi adórendszer létezne – fogalmazott Lázár János.

A magyar vállalkozások a magyar adófizetők pénzéből kaptak támogatást, ha ezt elveszítjük, akkor ez súlyos következményekkel járhat – fejtette ki a miniszter a harmadik sarkalatos pontját a Brüsszel elleni harcnak, hozzátéve a magyar munkavállalók támogatásának a jogától akarja megfosztani Brüsszel Magyarországot.

A miniszter azt is elmondta, hogy Magyarország Pelczné Gáll Ildikót javasolja az Európai Bizottságnak az uniós számvevőszék magyar delegáltjának. A fideszes EP-képviselő minden feltételnek és követelménynek megfelel, reális esély van rá, hogy rövid időn belül hat évre kinevezik.

Egy mondatban Paksról is szót ejtett Lázár János, ám csak annyit közölt az atomerőmű bővítésével kapcsolatban, hogy jól haladnak a tárgyalások, amelyek kecsegtető eredménnyel zárulhatnak – a miniszter nem fejtette ki, hogy mit is jelent a kecsegtető eredmény.

Később újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy háromévnyi munkájuk van az Európai Bizottsággal való egyeztetésekben, most azonban fog valami történni – lebegtette meg Lázár. Hozzátette: Egyelőre várják a kérelmük elbírálását, mindenkinek az az érdeke, hogy a versenyjogi biztos vizsgálata minél gyorsabban befejeződjék.

A magyar földvásárlással kapcsolatban ki kell védeni Brüsszel támadását – figyelmeztetett Lázár János, mint mondta Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított a magyar szabályozás miatt, amely tiltja, hogy külföldiek magyar földhöz jussanak. A tárcavezető kifejtette: Magyarország Brüsszelben azért harcol, hogy megvédje a magyar földtulajdonosokat, valamint azért küzd, hogy a magyar földet speciális jogi védelem illesse meg.

A szerdai kormányülést illetően Lázár megjegyezte, hogy a kormány jóváhagyta, hogy megkezdődjék a Puskás Stadion építése, 2019-re ígérték a megépítését, 190 milliárdért húzzák fel, a közbeszerzési hirdetmény a napokban fog megjelenni.

Lázárt megkérdezték Matolcsy György kijelentéséről is. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint egy NATO-szövetséges támadást indított a magyar kormány ellen 2014 őszén, majd 2015-ben. Lázár erre azt mondta, emlékezhetünk, hogy André Goodfriend amerikai ügyvivő aktívan bekapcsolódott a hazai belpolitikai viszonyokba 2014 őszétől. Ezek szerint Matolcsy az Amerikai Egyesült Államok „támadására” célzott.

Kérdezték arról is, hogy az Információs Hivatalt felügyelő miniszterként tud-e arról, hogy történt-e beavatkozás a magyar belügyekbe. A tárcavezető kifejtette: a fent említett egyetlen információval rendelkezik. Azt, hogy mennyivel tud többet Matolcsy, arról elvben Lázár nem tájékozódott, mint mondta: ő ennyit tud. A Miniszterelnökség vezetője azért sem kommentálja a jegybank elnökének a szavait, mivel az intézmény független.

Lázár ugyanakkor hangsúlyozta: Matolcsy Györgyöt kellene megkérdezni ez ügyben. A tárcavezető ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy továbbra is töretlen a jegybankelnökbe vetett bizalma a kormánynak. Annak ellenére mondja ezt a kabinet, hogy a nyilvánosság tisztában volna azzal, milyen információkra támaszkodik Matolcsy, amikor bankpánikról beszélt.

Lapunk korábban megírta, hogy Kanzsalics Eszter szakmai képzettség nélkül tölti be a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal vezetői székét. Az ügyben Lázár János tájékoztatást ígért azt követően, hogy egyeztetett Cseresnyés Péterrel, a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárral, aki a kinevezésekről dönt.

Enyedi Ildikó kijelentéseivel kapcsolatban elmondta: „szabad országban élünk, mindenki azt mond, amit akar”. A kérdés arra vonatkozott, hogy a rendező annak ellenére kritizálta a kormányt, hogy állami támogatást kapott a Magyar Filmalaptól. Lázár közölte: nem szokása mások véleményét kommentálni.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormány elkötelezett amellett, hogy támogassa a sporteseményeket, ezért támogatta a Maccabi játékokat is. Közben a kormányhoz közeli Karc FM egyik műsorában az újságíró szerint nagyban zsidóztak a játékokkal kapcsolatban, szerinte azért, hogy a támogatók elpártoljanak a játékoktól, Lázár azonban biztosította, hogy a sportesemény a kormány támogatottságát élvezi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.