Március 13-án választhatják újra Áder Jánost

Egyhangúlag támogatták a kormánypártok, hogy államfőjelöltjük a jelenlegi köztársasági elnök legyen.

MTI
2017. 02. 16. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus elmondta: a frakciószövetség támogatta azt a kezdeményezést, hogy ha két államfőjelölt lesz, akkor a szavazás előtt mindketten felszólalhassanak az Országgyűlésben, parlamenti vita viszont nem lesz.

Kósa Lajos felidézte, hogy amikor a szocialisták adták a parlamenti többséget és a Ház elnökét, akkor kettős jelölés esetén sosem volt lehetőség a jelöltek parlamenti megszólalására a voksolás előtt. Ezzel szemben „mi az ellenzék jelöltjének is megadjuk a lehetőséget, hogy szóljon” – mondta.

A frakcióvezető 90 százalékra tette annak valószínűségét, hogy március 13-án lesz az államfőválasztás a parlamentben. A döntés a házelnöké, ő pedig ezt a március 6-i plenáris ülésen közli hivatalosan – tájékoztatott, hozzátéve, hogy akkor nyílik meg a jelölések lehetősége is.

A Fidesz belső szabálya szerint a frakciószövetség elnöke, Orbán Viktor tett javaslatot a köztársasági elnök személyére. Az egyöntetű támogatás azt jelenti, hogy az összes fideszes és kereszténydemokrata parlamenti képviselő aláírja majd az Áder Jánost támogató javaslatot – közölte Kósa Lajos.

A visegrádi frakcióülésen arról is határoztak, hogy támogatják Bándi Gyula professzort – Székely László ombudsman jelöltjét – a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettesi posztra. A szavazás – miután vélhetőleg a többi képviselőcsoport is elfogadja a személyét – jövő kedden várható róla az Országgyűlésben – tudatta a frakcióvezető.

A péntekig tartó visegrádi frakcióülés csütörtök délutáni programjáról elmondta: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a jövő évi költségvetés irányáról, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a közelgő választással kapcsolatos teendőkről, Trócsányi László igazságügyi miniszter pedig a Magyarországon működő nagy nemzetközi szervezetek fiókszervezeteinek átláthatósági szabályozásáról ad tájékoztatást.

Kósa Lajos kérdésre közölte, a budapesti olimpia témája nem kerül szóba a tanácskozáson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.