Nem gyilkos, csak fegyvercsempész a nyíregyházi lövöldöző

Elismerte a gyilkosságot a hatóságnak, ám tiltott fegyvertartásért ítélték el a román orvost.

MTI
2017. 02. 25. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A romániai bíróságok portálján elérhető adatok szerint a február 17-én kimondott ítéletben a bíró három év szabadságvesztést rótt ki a fegyvercsempészés és egy évet a fegyvertartásra vonatkozó szabályok megsértése miatt D.S.-re. A két büntetési tételt összevonta, és három év négy hónap letöltendő börtönbüntetést állapított meg. Emellett az elítéltet további egy évre eltiltotta a fegyverviseléstől. 

A Magyarországon dolgozó román orvos a gyanú szerint augusztus 31-én Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra, az asszonyt megölte, annak férjét életveszélyesen megsebesítette. A Kolozsváron másnap elfogott D.S.-nél a román rendőrség egy revolvert talált, amelyre nem volt engedélye, ezért eljárás indult ellene. A gyilkosságot a román hatóságok előtt beismerte.

A férfi Magyarországnak történő kiadását szeptember 2-án jóváhagyta ugyan a kolozsvári ítélőtábla, de a gyanúsított a román legfelsőbb bíróságnál fellebbezett, amely részben helyt adott kifogásainak. A kiadatásával kapcsolatos jogerős ítélet szerint D.S. addig Romániában marad, amíg jogerős döntés születik a kolozsvári perében, és – ha letöltendő szabadságvesztésre ítélik – amíg büntetését letölti, vagy elrendelik feltételes szabadlábra helyezését. A romániai bírósági eljárás során D.S. ügyvédje arra hivatkozott, hogy Magyarország polgárai általában is ellenérzéseket táplálnak a románokkal szemben, a gyanúsított tettével kapcsolatban pedig „kifejezetten ellenséges” közhangulat alakult ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.