Nem maradt idegméreg Kim Dzsongnam megölése után

Nem találtak veszélyes anyagot a Kuala Lumpur-i repülőtéren.

MTI
2017. 02. 26. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vegyi, biológiai, radiológiai csapatok tagjai vizsgálták végig védőfelszerelésben a terminált, ám nyomát sem lelték a VX idegágensnek vagy más veszélyes, fertőző anyagnak. A rendőrség három területet zárt le, a támadás helyszínét, a mosdót, ahol az egyik gyanúsított kezet mosott, valamint azt az útvonalat, amelyen az áldozatot kórházba szállították. A kétórás művelet után a helyszínt biztonságosnak nyilvánították.

Ugyancsak vasárnap a malajziai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy további halottkémi vizsgálatok megerősítették azt a pénteki hírt, amely szerint a vegyi fegyvernek minősített VX idegméreg okozhatta Dzsongnam halálát: nagyon hamar nagyon súlyos bénulást idézett elő, amely végzett a férfival. Dzsongnamnak a szemén és az arcán csak a második boncoláskor fedezték fel a rendkívül veszélyes anyag nyomait.

Subramaniam Sathasivam malajziai egészségügyi miniszter elmondta, akkora volt a méreg dózisa, hogy 15-20 perc alatt végzett a férfival. Tíz milligramm VX idegméreg már halálos, vélhetőleg ennél többet alkalmaztak nála. Egy ekkora dózis a szívére, a tüdejére, minden szervére hatással lehetett – hangsúlyozta a tárcavezető.

A minisztérium közlése szerint a merénylet óta, csaknem két hete senkin nem mutatkoztak VX-mérgezési tünetek, és a repülőteret átvizsgálók közül sem lett rosszul senki.

A VX meglehetősen stabil, olajos állagú, nehezen párolog, ezért félő volt, hogy ha maradt belőle a repülőtéren, akkor másokban is kárt tehetett.

A repülőtér igen forgalmas, a szóban forgó kettes terminálján tavaly 27 millió utas fordult meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.