Orbán újabb ciklussal kárpótolná Tarlóst

Az ATV szerint a miniszterelnök háttéralkut ajánlott a budapesti városvezetőnek.

MNO
2017. 02. 19. 12:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Főpolgármesterséget, illetve 2019-es jelölést ajánlott Orbán Viktor Tarlós Istvánnak cserébe, ha együttműködik a kormánnyal, és javaslatot tesz a budapesti olimpiai pályázat visszavonására – adta hírül az ATV megbízható forrásokra hivatkozva.

A televízió honlapja szerint a Momentum aláírásgyűjtésének a bejelentése óta folynak a háttérben az egyeztetések, a miniszterelnök és a főpolgármester pedig az utóbbi időben „barátok lettek”, heti rendszerességgel beszélnek egymással. Ezt kormányzati források és a Városháza környékéről egyaránt megerősítették nekik.

Kormányközeli források szerint Orbán Viktor a 2016-os riói nyári játékok óta tudja, hogy Budapestnek nincs esélye, hogy elnyerje a 2024-es olimpia megrendezését – írja az ATV. Hozzáteszik, Rióban még nem is budapesti olimpiáról, össznemzeti ügyről, hanem egyenesen közép-európai régiós olimpia lehetőségéről beszélt. Emlékeztetnek rá, hogy noha a miniszterelnöknek első kormányzati ciklusától nagy álma volt az olimpiai kandidálás, Rió óta kerüli a témát.

Az ATV szerint ennek az az oka, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság környezetéből „leszivárogtak hozzá bizonyos vélemények”. Időközben egy felmérés is azt mutatta, Európában Párizsnak lehetnek reális esélyei a rendezésre.

Az ATV szerint a kormány a vasárnapi boltzár mintájára vonatná vissza a budapesti olimpiai pályázatot. Tarlós István ugyanakkor soha nem cselekszik saját meggyőződése ellenére, így még akkor sem tenne ilyet, ha maga a miniszterelnök kérné – tették hozzá belső forrásokra hivatkozva.

A főpolgármester ugyanakkor a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta, valószínűleg még most fognak aktivizálódni az olimpia támogatói. „Messze vagyunk attól, hogy a Momentum Mozgalom több mint negyedmillió aláírását többségnek lehessen nevezni” – hangsúlyozta Tarlós.

Kifejtette, a következő hetekben sok minden eldől: hogyan foglal állást a kormány, a Magyar Olimpiai Bizottság és Fővárosi Közgyűlés, s az sem zárható ki, az is egy elméleti lehetőség, hogy a népszavazás előtt születik „egy negatív döntés”, és akkor nem lesz miről népszavazást tartani.

Közben mindaddig, amíg nem derül ki egyértelműen, hogy helyreállítható-e a budapesti olimpia egységes támogatottsága, a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. felfüggesztette a megkötött szerződéseket, új megrendelést nem ad ki, és nem használja fel a pályázatra elkülönített költségvetést sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.